BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Balyoz 12 Eylülden esinlenmiş

'Balyoz' planında, harekatın başlama saati olarak 03.00 seçilmiş. 12 Eylül'de de ordu, 03.00'te yönetime el koymuştu.

Abone ol

AK Parti'yi devirmek için hazırlanan 'Balyoz' planında, harekatın başlama saati olarak 03.00 seçilmiş. 12 Eylül'de de ordu, 03.00'te yönetime el koymuştu. İlk bildirinin okunma saati ise 03.59 olarak kayıtlara geçti.

2002-2003 döneminde 1. Ordu Komutanlığı görevini yürüten Orgeneral Çetin Doğan tarafından hazırlandığı ileri sürülen 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın ayrıntıları geçmişten izler taşıyor.

Hazırlanan powerpoint sunumlarda planı hazırlayan cuntacı yapılanmanın, 27 Mayıs ve özellikle 12 Eylül'den fazlasıyla etkilendiğini görebiliyorsunuz. 1. Ordu'daki Selimiye Kışlası'nda 2003'te yapılan ve planın aşamalarının tartışıldığı toplantıda gösterilen powerpoint sunumlardan bir bölümü dün Taraf Gazetesi'nde yayımlandı.

Sunumlar genel olarak değerlendirildiğinde hiçbir şeyin bir 'oyun' ya da 'senaryo' olmadığı net olarak ortaya çıkıyor. Bir başka nokta ise planın tamamen bir iç tehdit olarak görülen AK Parti'ye yönelik olarak hazırlanmış olması. Zira 'dış tehdit'ler hiç tartışılmadığı gibi, sunumlarda da kendisine yer bulamıyor.

Bir başka nokta da darbecilerin 12 Eylül'ü model olarak alması. Sunumlarda 12 Eylül askeri müdahalesinin izi açık ve net olarak görülüyor. Cuntacılar 12 Eylül'le karşılaştırmalar bile yapmış. Harekât saati bile 12 Eylül'le aynı seçilmiş. Sıkıyönetim konusundaki kararlar da birbirinin kopyası gibi.

DARBE, RADYODAN DUYURULUYOR

12 Eylül 1980 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke yönetimine el koymuştu. Saatler tam olarak 03.00'ü gösteriyordu. İlk bildiri ise 03.59'da Türkiye Radyoları'ndan (TRT) okundu. Bu bildiriyi yenileri izledi. Her bildiride yeni yasaklar geldi. Parlamento ve hükümet feshedildi. Parlamento üyelerinin dokunulmazlığı kaldırıldı. Bütün yurtta sıkıyönetim ilan edildi. Ülke genelinde 13 sıkıyönetim bölgesine 13 general sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Yurtdışına çıkışlar yasaklandı.

İkinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı konuldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, kurulan Milli Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nın yanı sıra devlet başkanlığı görevini de üstlendi. Çetin Doğan önderliğinde hazırlandığı ileri sürülen 'Balyoz' darbe planında da harekat saati 03.00 olarak belirlenmiş. Darbecilerin Marmara için nasıl bir sıkıyönetim modeli düşündüğü, İstanbul'daki riskli bölgeler ve asker ve tehdit unsuru sayıları sunumlarda tek tek yer alıyor. Yine harekat kapsamında Güneydoğu'da görev yapan köy korucularının 'avcı birlik' olarak İstanbul'a gönderilmesi planlanıyor.

Dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, Selimiye Kışlası'ndaki seminerde AKP'ye duyduğu husumeti gizlemiyor. Bazı katılımcılar da 12 Eylül 1980 benzeri bir müdahale gerektiğinden söz ediyor. Slaytlardan birinde darbenin ardından gözaltına alınacak 'tehditkar kitlenin' spor salonlarında toplanması öngörülüyor. Sorgularının ardından tutuklanacak şahıslar için Metris Cezaevi'nin boşaltılması öngörülmüş. (Zaman)