BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.501,97
HABER /  DÜNYA

Balkanlara huzur geldi

Bosna-Hersek ile Hırvatistan, aralarındaki savaş sonrası ilişkilerini normalleştirdi.

Abone ol

Bosna-Hersek ile Hırvatistan, aralarındaki savaş sonrası ilişkilerini normalleştirdi ve ikili işbirliğine destek için 9 yıl önce kurulan özel devletlerarası konseyi dağıtacağını bildirdi.

Bosna Üçlü Başkanlık Konseyi'nin başkanı Süleyman Tihiç ile Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç, Saraybosna'da katıldıkları, Bosna Savaşı (1992-1995) sonrası kurulan Bosna-Hırvatistan Devletlerarası Konsey'in 10'uncu toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, iki ülkenin ilişkilerinin normalleştirildiğini ve artık özel konseye ihtiyaç olmadığını kaydettiler.

Tihiç, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirterek, bulundukları noktada şu anki haliyle bu tür bir kuruma ihtiyaç olmaması nedeniyle özel konseyin dağıtılacağını söyledi. Süleyman Tihiç, iki eski Yugoslavya cumhuriyetinin şimdi normal diplomatik kanallarla birlikte çalışabileceğini belirtti.

İki ülke arasında kurulan tavsiye niteliğindeki özel konseyin, sınır ve mülk anlaşmazlıklarının çözümüne, mültecilerin dönüşü konusundaki görüşmelere yardım ettiği belirtiliyor.

Bu arada, Tihiç ile Mesiç'in yaptıkları görüşmede iki ülkenin AB üyeliği girişimlerine ilişkin gelişmeleri ele aldıkları kaydedildi.

Mesiç, AB üyeliğine daha fazla yaklaşan Hırvatistan'ın, Bosna'nın AB'ye girme çabalarını destekleyeceğini, çünkü bütün güneydoğu Avrupa ülkelerinin AB ile bütünleşmesi gerektiğini söyledi.

Stipe Mesiç ayrıca, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan-Karadağ devlet başkanlarının gelecek aylarda Hırvatistan'ın Dubrovnik kentinde bir araya geleceklerini bildirdi.