BIST 10.560
DOLAR 32,29
EURO 35,03
ALTIN 2.476,68
HABER /  GÜNCEL

Balkan Türkleri AİHM yolunda

Balkan Türkleri Bulgaristan aleyhine AİHM'e dava açmaya hazırlanıyor

Abone ol

Balkan Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği Genel Başkanı Avukat Seyhan Türkkan, 185 bin Türk'ün Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçiminde oy kullanmasını engellediği gerekçesiyle, Bulgaristan aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dava başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Derneğin Beyazıt'taki genel merkezinde verilen iftar yemeği sonrası konuşan Seyhan Türkkan, Bulgaristan'ın, AP milletvekili seçimleri öncesi çıkardığı ve 185 bin Türk'ün oy kullanmasını yasaklayan seçim yasasını AİHM gündemine taşıdıklarını kaydetti.

Çıkarılan yasayla vatandaşlık hakkının açıkça ihlal edildiğini belirten Türkkan, camiaya örnek olmak açısından ilk dava başvurusunu kendi adına AİHM'e yaptığını söyledi. Türkkan, şunları kaydetti:

''Bulgaristan, Türkiye'deki vatandaşlarına AP milletvekili seçimlerinde oy kullandırmamak için garip ve evrensel hukuk kurallarını altüst eden bir yasa çıkarmıştır. Ben, bireysel başvuru hakkımı kullandım ve ilk davayı kendi adıma açtım. Sosyal statüm gereği ben 500 bin Avro tazminat talep ediyorum. Dava açmak isteyen vatandaşlarımızın avukatlığını karşılıksız üstlenmeye hazırım. Tüm vatandaşlarımızı, ihlal edilen haklarına sahip çıkmaya ve dava açmaya çağırıyorum.''