BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Balıkçılarımıza Kardak işkencesi

EGE Denizi'ndeki Kardak Kayalıkları açıklarında Türk sularında avlanan Türk balıkçıların başına gelenlere bakın...

Abone ol

EGE Denizi'ndeki Kardak Kayalıkları açıklarında Türk sularında avlanan Türk balıkçılar, önce Yunan askerlerinin silahlı tacizine uğradı, şimdi de ağları parçalandı.

Geçen Pazartesi günü, Bodrum'un Gümüşlük Beldesi Limanı'ndan hareket ederek Kardak Kayalıkları'na 2 mil mesafede, Türk sularında bulunan Topan Adası açıklarında avlanan Kardeşler ve Dragonya tekneleri mürettebatı, Yunan AZ 123 No'lu Sahil Güvenlik Botu'ndan dört el ateş açılmasıyla büyük şok yaşadı. Kaçarak canlarını kurtaran Dragonya'nın kaptanı Hasan Hüseyin Kayacan ile Kardeşler'in kaptanı İsa Özyanık bugün erken saatlerde, dün gece attıkları ağlarını toplamak istedi. İki kaptan, iddiaya göre Yunan Sahil Güvenlik botunun Topan Adası yakınlarında dolaştığını gördü. Kaptanlar, Topan Adası'na gittiklerinde, ağlarını parçalanmış buldu.

Yunan botunu bölgede gezinirken görünce, hemen Gümüşlük Limanı'ndan hareket edip yaklaşık 3 mil uzaklıktaki Topan Adası'na gittiklerini ve Yunan botunun bölgeden ayrıldığını gördüğünü iddia eden İsa Özyanık, attıkları şamandıraları ve ağları bulamadıklarını, bazı ağ parçalarının ise su üstünde yüzdüğünü söyledi. Özyanık, “Yıllardır bize ait olan Topan Adası yakınlarında avlanırız. Her gün en az 10-15 Yunan balıkçısının toplu olarak avlandığı Kardak bölgesine gitmemiz zaten mümkün değil. Bir gece önce attığımız ağları toplamak için Dragonya isimli tekne ile bölgeye gittiğimizde ağlarımızı ve şamandıralarımızı bulamadık. Yunan sahil güvenlik botu daha önceki yıllarda olduğu gibi bu kez de ağlarımızı keserek dibe batırdı, bazılarını ise parçaladığını tahmin ediyoruz.

Bölgede bunu yapabilecek başka kimseyi görmedik. İki teknenin parçalanan ve batan ağlarından zararı yaklaşık 14 bin YTL. Zaten borç alarak yaptırdığımız ağların bedelini, balık tutup satarak ödeyebiliyoruz. Resmi olarak durumu Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildireceğiz” dedi.

Bugün de Yunan Sahil Güvenlik botlarının Kardak ve Topan Adası açıklarında devriye gezdiği, altı Yunanlı balıkçı kayığının ise iki Kardak kayalığı arasında avlandığı görüldü.

1996 yılından bu yana Türkiye ile Yunanistan arasında sorun olmaya devam eden Kardak Kayalıkları'nda son 10 gündür balıkçıların toplu olarak gelip avlandığı, Yunan Sahil Güvenlik botlarının da koruma yaptığı belirtildi...