BIST 9.070
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.326,31
HABER /  SAĞLIK

Bakanlıktan hacı adaylarına hayati uyarı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk hacıları ve Umre'ye giden vatandaşları uyardı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk hacıları ve Umre'ye giden vatandaşların MERS virüsüne karşı korunabilmek için deve çiftliklerine gitmemeleri ve çiğ deve sütü içmemeleri konularında uyardı.

Müezzinoğlu, AA muhabirine, Ağır Akut Solunum Yolu Yetersizliği Sendromu (SARS) hastalığının türevi Corona virüsü MERS virüsü görülen vatandaşla ilgili yaptığı açıklamada, virüsün şu ana kadar yalnızca umre nedeniyle Suudi Arabistan'a giden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşında görüldüğünü, tespit edildiğini ifade etti.

Müezzinoğlu, "Uçakta eşi kalp krizi geçiren, çocukları da Mekke'de yaşayan bu vatandaşımız, uçaktan inince eşini tedavi için Cidde'de Kral Fahd Hastanesi'ne götürüyor. Eşinin tedavisi sürecinde hastanede bulunuyor. Muhtemelen hastane ortamından MERS virüsünü aldığı kanaatindeyiz" dedi.

Bu vatandaşın taburcu edilmesinin düşünüldüğünü ve sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Ümit ediyorum bugün yarın taburcu edilecektir" diye konuştu.

-"Deve, deve sütü ve temizlik cümlelerini merkeze alacağız" 

MERS virüsüyle ilgili şu anda olağanüstü bir tedbir ihtiyacının söz konusu olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, virüsün en etkin bulaşma yolunun develer ve yarasalar olduğuna dikkati çekti.

Müezzinoğlu, Türk hacılarının ve umreye gidenlerin virüsten korunabilmeleri için şunları söyledi:

"Umre'ye giden ve umreci götüren turlarımız yer yer umrecilerimizi deve çiftliklerine götürüyorlar. Bu turlara 'bunu mümkünse kesin' diyoruz. Asla, 'tadına bakalım' diye bile çiğ deve sütü içmesinler. Çiğ deve sütü hiçbir hacı adayımız veya umreye giden vatandaşımız içmemeli. Alabilecekleri en büyük tedbir bu. Bir de temizlik. Ne olur her ortamda el temizliğine ciddi düzeyde dikkat etsinler."

Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Halk Sağlığı Kurumu'nun iletişiminin devam ettiğini, bugün Bilim Kurulu'nun toplandığını bildirdi.

Bilim Kurulu'nun ilave kararlar alması halinde bunu kamuoyuna deklere edeceklerini anlatan Müezzinoğlu, "Şu an olağanüstü bir durum yok. Deve, deve sütü ve temizlik cümlelerini merkeze alacağız" dedi.