BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,10
ALTIN 2.466,84
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıklar arasında ay krizi

Olay saatlerini ayın durumuna göre anlatan sanıkların doğru söyleyip söylemediği Meteoroloji'ye değil Kandilli'ye sorulacak

Abone ol

Bazı savcılık ve mahkemelerin, sanıkların savunma yaparken kullandıkları 'hava zifiri karanlıktı', 'güneş tam tepedeydi' gibi ifadelerin doğruyu yansıtıp yansıtmadığını Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden teyit etmeye çalışmaları ve yanıt alamamaları halinde suç duyurusunda bulunacaklarını bildirmeleri, Çevre ile Adalet bakanlıkları arasında krize neden oldu.
Bazı savcılık ve mahkemelerin, baktıkları davalarda doğru karar verebilmek için Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne başvurmaları sorun oldu. Olay saatlerini güneş ve ayın durumuna göre anlatan sanıkların doğru söyleyip söylemediklerini sınamak isteyen mahkeme ve savcılıklar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne olayın meydana geldiği günü bildirerek, ayın o tarihteki durumunu sordular.

Genel Müdürlük, böyle bir çalışmaları bulunmadığından soruları yanıtsız bırakınca, söz konusu savcılık ve mahkemeler genel müdürlüğe yeniden yazı gönderip yanıt alamamaları halinde soruşturma başlatacaklarını bildirdiler.

Krizi genelge çözdü
Genel Müdürlük'ün talebi üzerine devreye girerek Adalet Bakanlığı'na bir yazı gönderen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kurumun bünyesinde bu tür bir çalışma yapılmadığını, yapılması yönünde yasal bir yükümlülük de bulunmadığını belirtti. Pepe, güneş ve ayın hareketleriyle ilgili çalışmaların Kandilli Rasathanesi'nce yapıldığını kaydetti.
Krizi bir genelgeyle çözen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, mahkeme ve savcılıkların, ihtiyaç duyulması halinde güneş ve ayın hareketlerini Kandilli Rasathanesi'nden sorabileceğini belirtti.

Haber : Gökçer TAHİNCİOĞLU
Kaynak :