BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,50
HABER /  DÜNYA

Bakan’dan Hakan Şükür yorumu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti’den istifa eden Hakan Şükür’le ilgili, "Hakan Şükür bizim kardeşimiz, arkadaşımız v...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti’den istifa eden Hakan Şükür’le ilgili, "Hakan Şükür bizim kardeşimiz, arkadaşımız ve samimiyetimizin bir aile içerisinde olduğu bir kardeşimiz" dedi.
Hazar Denizi’nden çıkarılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TAP’a nihai imzayı atmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye, İtalya ve Yunanistan başbakanlarının yanı sıra çok sayıda Avrupalı bakanın Bakü’de bir araya geleceği törene katılacak olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, ”Birçok ülkeden katılımcıyla beraber geleceğimize, gelecek kuşaklarımız için önemli bir projenin imzasını atmış olacağız. Şu ana kadar 2 yıldan beri sürdürülen hazırlıklar nihayetlendi. Şahdeniz-2 dediğimiz ve 29 milyar dolarlık keşfi çıkartılan üretim projesinin yatırım kararı bugün imzaya açılmış olacak. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu BP, Total, Statoil, TPAO ve SOCAR’ın da aralarında bulunduğu şirketler artık bugün yatırım kararını imzalıyorlar" dedi.
Bakan Yıldız, "Biz Türkiye’de TANAP projesiyle beraber bu projenin TAP’la devam edecek ve Avrupa Birliği ülkelerindeki doğal gaz problemini bir parça giderecek. Bu projenin keşfi, üretimi, Gürcistan, Türkiye ve İtalya’ya kadar iletimiyle beraber yaklaşık keşfi 45 milyar dolar. Bu yaklaşık 5 yıl içersinde harcanacak ve o yüzden çok büyük bir proje. Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerinden biri olan Hazar Denizi’ndeki bu kaynakların tüketim noktalarıyla ulaştırılmasıyla alakalı. Bu kış mevsiminde doğal gaz tedarik noktalarımızı artırmak istiyoruz. Bunlardan en önemlisi “Şahdeniz-2” projesi olacak ve 6 milyar metreküp civarında bu projeden Türkiye doğal gaz almış olacak” şeklinde konuştu.

"TANAP’DAKİ PAYIMIZI YÜZDE 30’LARA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"
Türkiye’nin TANAP’daki payının yüzde 30’lar civarına ulaşmasını istediklerini belirten Taner Yıldız, ”Şu ana kadar Türkiye’nin TANAP’daki payı yüzde 20’ler civarındaydı. Hisselerimizi artırma kararı alabileceğiz. Türkiye’nin hisselerinin yüzde 30’la civarına ulaşmasını istiyoruz. Bu projenin en büyük iletim hattı Türkiye’den geçecek ve 1800 kilometre uzunluğunda. Hisselerimizin artmasının doğru olacağını düşündük ve bu şekilde karar verdik ve İnşallah bu yatırım kararından sonra TANAP’daki hisselerimiz yüzde 30’a çıkmış olacak” dedi.

"YUNAN VE İTALYAN BAKANLARLA GÖRÜŞECEĞİZ"
TAP’a ortaklık girişiminin bugün itibariyle olmayacağını belirten Taner Yıldız,”Yunanistan’la ve İtalya dışişleri bakanıyla da görüşeceğiz. Burada kendileriyle yapacağımız görüşmede TAP’a ortaklıkda söz konusu olabilecek ama şu andaki niyetimiz TANAP’daki hisselerimizi artırmak. Bugün itibariyle TAP’a ortaklık girişimimiz olmayacak ama ilerleyen zamanda gelişen olaylarla beraber bu süreç neye getirir onu şu anda bilemiyoruz. Bizim hisselerimizin TANAP’da artacak olması Türkiye açısından daha önemli olacak” diye konuştu.

"ŞEHRİSTANİ’NİN AÇIKLAMALARI OLUMLU"
Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin açıklamalarını olumlu bulduğunu söyleyen Bakan Yıldız, ”Kendisiyle Bağdat’da çok güzel bir görüşmemiz oldu. Sayın Şehristani, Irak petrollerinin dünya pazarlarına açılmasının Türkiye üzerinden olmasının doğru olacağını söyledi. Kendilerinin 3 temel şartı vardı. Kuzey Irak’tan geçecek ve Türkiye üzerinden akacak petrolün öncelikle miktarı, onun paralandırılması ve BM’deki yüzde 5’lik hesabın oluşturulması. Bu 3 şartı da makul ve olumlu buluyoruz. Bağdat’ın bu üç şartının da gerçekleşeceği bir sözleşmenin doğru olacağına inanıyoruz. Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’nı 1,5 milyon varillik günlük kapasitesiyle çalışmasının ve o kapasiteye ulaşmasının yollarını aramış olacağız. Türkiye olarak bunu Irak’ın normalleşmesine büyük katkı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"HAKAN ŞÜKÜR BİZİM KARDEŞİMİZ"
Taner Yıldız, ”Hakan Şükür bizim kardeşimiz, arkadaşımız ve samimiyetimizin bir aile içerisinde olduğu bir kardeşimiz. O yüzden ben bunun aile içi konu olduğu kanaatindeyim ve çözeriz diye düşünüyorum. Kendisi ülkemizin son derece faydalı ve iyi bir istikrarlı noktaya gelmesiyle alakalı bütün olumlu kanaatlerini hep zaman zaman da paylaşıyoruz. AK Parti ailesi içerisinde bu tür konuların yine kendi içerisinde çözüleceğine inanıyorum” dedi.

"TÜRKİYE’DE ELEKTRİK SIKINTISI YOK"
Türkiye’de her hangi bir öngörülen elektrik sıkıntısı bulunmadığını ifade eden Yıldız,”Bunu her zaman söylüyorum olumsuz hava koşullarını bulunduğu kış mevsiminde de, bundan 1 ay öncede. Biz atmosfere açık bir işletmecilik yapıyoruz. Türkiye’de -30, +40 derece de işleyen trafolarımız var. Zaman-zaman bazı aksaklıkların olması sadece Türkiye’de değil dünyada da normal karşılanmaktadır. O yüzden bunu Türkiye’nin genelindeymiş gibi göstermek doğru değil. Yenile bilir enerji kaynaklarına HES, rüzgar, güneş gibi yerli kaynaklarına daha fazla önem vermeliyiz. Bizim yerli kaynaklarımızla ilgili mazeretlerin ortadan kaldırılması lazım. Teknoloji gelişiyor ve her birinin çevreyle beraber çevreye uyumlu olarak üretilme imkanları var ve Türkiye’de buna dikkat ediyor. O yüzden bir ithal doğal gazın yanında, belki daha fazla oranda hedeflerimiz, stratejilerimiz, politikalarımız daha fazla yerli kaynak kullanmaktan yana” dedi.