BIST 9.484
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,58
HABER /  GÜNCEL

Bakan'dan flaş Habur açıklaması: Her an...

Kuzey Irak'taki referandum sonrasında gözler Türkiye'nin atacağı adımlara çevrilirken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Habur Sınır Kapısı'nın kapatılabileceğini söyledi.

Abone ol

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın şu an itibariyle açık durumda olduğunu, ancak önceki günlere göre giriş ve çıkışların çok azaldığını gördüklerini söyledi. Tüfenkci, "İleriki zamanlarda sınırın kapatılması da gündemde. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, her an kapatılabilir" dedi.

Bingöl'de düzenlenen Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi'ne katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ardından gazetecilerle görüşürken, Irak'a açılan Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'nın gelişmelere göre kapanabileceğini söyledi. Bakan Tüfenkci şöyle dedi:

SINIRDA ARAÇ YOĞUNLU

Öte yandan IRAK'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin tepkilere rağmen dün yaptığı bağımsızlık referandumu ardından Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda araç yoğunluğu görüldü.

Irak'taki Bölgesel Kürt yönetiminin, Irak merkezi yönetimi ve uluslararası tepkilere rağmen yaptığı bağımsızlık referandumu ardından Kuzey Irak'a açılan Silopi İlçesi'ndeki Habur Sınır Kapısı'nda araç yoğunluğu görülmeye başladı. Irak'a geçirilmek istenen akaryakıt tankerleri ve yük taşıyan TIR’lar, Habur Gümrük sahası önüne yığılmaya başladı. Kapı önünde bekleyen bazı araç şoförleri araçlarından inerek sıralarının kendilerine gelmesini bekledikleri görüldü. Yetkililer, Irak tarafından Türkiye’ye girişlerde bir sorun olmadığını bildirdi.

"Habur Sınır Kapısı şu an itibariyle açık durumda. Ama baktığımız zaman önceki günlere göre giriş ve çıkışların çok azaldığını görüyoruz. İleriki zamanlarda sınırın kapatılması da gündemde. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi, her an kapatılabilir. Oradaki bir takım gelişmeleri bekliyoruz. O gelişmelerin neticesine göre sınır kapımızı kapatıp başka önlemlerle birlikte, petrol vanasının kapatılması gibi bir takım önlem, yaptırımlar var.

3 AŞAMALI TEDBİR

Elbette ki biz Kuzey Irak'taki referandumu gayri meşru olduğuna inanıyoruz. Sonuçlarına göre kabul etmediğimizi ifade etmiştik. Bütün uluslararası toplumun itirazına rağmen Barzani hükümetinin bu noktadaki atmış olduğu adımlar, oradaki Kürt kardeşlerimizin de lehine olmadığını defalarca ifade ettiler. Bunun bir takım sıkıntıları da olacak. Bu referandumun sonuçları ile beraber, sıkıntılı sürece girdiğini belirtmiş oldular. 3 aşamalı tedbirlerimizi zamanı ve yeri geldiğinde uygulamaya koyacağız."