BIST 10.922
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.448,38
HABER /  GÜNCEL

Bakan Yıldız'dan korkutan açıklama!

Dört gün arayla 2 göçüğün meydana geldiği Kahramanmaraş Afşin Elbistan'da incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan korkutucu bir açıklama geldi.

Abone ol

Dört gün arayla 2 göçüğün meydana geldiği Kahramanmaraş Afşin Elbistan'da incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan korkutucu bir açıklama geldi. Yıldız, bölgede heyelan riskinin sürdüğünü söyledi.

Geçtiğimiz hafta Kahmanmaraş Afşin Efbistan'da bir heyelan meydana gelmişti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız heyelanla ilgili bilgi edinmek üzere bölgeyi ziyaret etti. Elbistan'daki Termik Santral ile ilgili açıklama yapan Yıldız "Doğal afet diyebileceğimiz bir toprak kayması ile karşı karşıyayız. Önceliğimiz toprak altındaki arkadaşlarımıza ulaşmak" diye konuştu.

Afşin-Efbistan'da toprak altında kalan işçilere ulaşma çabaları titizlikle sürdürülürken, Bakan Yıldız sözlerine şöyle devam etti:

"Doğal afet diyebileceğimiz ciddi bir toprak kayması oldu. Toprak altında kaldığını düşündüğümüz arkadaşlarımızın dört tanesi bu zemin hareketlerini incelemek için oradaydılar. Makinasız böyle bir işlem yapmak söz konusu değildir arkadaşlar ama makinanın oraya girebilmesi için de zemini sağlamlaştırmamız lazım. Herhangi yeni heyelanın olma ihtimali vardır, ona karşı da duyarlı olmamız lazım. Burada heyelan bitmiştir diye hiç bir arkadaşımız, hiç bir teknik arkadaşımız, hiç bir mühendisimiz, jeofizikçimiz, jeoloji mühendisimiz söyleyememektedir. Burada risk bitmiştir, heyelan olmayacaktır diyememektedir. Bundan sonrası teknik bir çalışma olacak, her gün azalmayan hassasiyetimizle bu çalışmalara devam edeceğimizi bilmenizi özellikle isterim. Ama yeni bir cana mal olmamak açısından da bu çalışmalar dikkatle takip edilecek. Herhangi bir olaya kayıtsız kalma ihtimali başından beri olamaz. Böyle bir şey kesinlikle düşünülemez."

1 YILDIR ÇATLAK NÖBETİ TUTULUYOR

Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Termik Santra-li'nde 9 kişinin toprak altında kalmasına sebep olan göçükten sağ kurtulan işçiler, bölgede 1 yıldan beri çatlak nöbeti tutulduğunu ileri sürdü. Ayrıca işçilerin, araştırma yapmak için değil çalışmak için bölgeye indikleri dile getirildi. Bunun yanı sıra göçük olmaması durumunda 200 kişinin olay yerine ineceği ve kömür sevkiyatına başlanacağı ifade edildi. Kömür üretim sahasında meydana gelen ve dozer operatörü Ruşen Demir'in (25) hayatını kaybettiği göçükte kaybolan 9 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor.

Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Termik Santrali'nde 9 kişinin toprak altında kalmasına neden olan göçükle ilgili bazı iddialar ortaya atıldı. Olaydan sağ kurtulan işçiler, göçüğün yaşandığı bölgede 1 yıldan beri bir kişinin çatlakları tespit amacıyla nöbet tuttuğunu ileri sürdü. Ayrıca göçük bölgesine inenlerin firma yetkililerinin söylediği gibi araştırma için değil, çalışmak için girdiklerini dile getirdi. İddialara göre, göçük olmasa yaklaşık 200 kişi ile olay yerine inilip saat 11.00'de kömür sevkiyatına başlanacaktı. İşçilerden B.K., "6 Şubat'ta yaşanan göçük sonrası yolda yaşanan çatlaklara kül dolumu yapılıyordu. Yaklaşık bir yıldan beri çatlakların takibi için bölgede bir bekçi bulunuyor ve hareketlilikte rapor tutup bildiriyordu. Cep telefonu çekmediği için telsiz ile haber verebiliyordu" diye konuştu. M.B. ise, "Olay yerinde göçük anında 40 kişi bulunuyordu. Kaçanlar canını kurtardı. Kaçamayanlar toprak altında kaldı" dedi. Medyanın kendilerine gereken ilgiyi göstermediğinden şikâyet eden işçiler, "Toprağın altında 9 kişi var. Daha fazla insan ölebilirdi. İhmallerin üzerine gidilmeli" ifadesini kullanıyor.

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ARA VERİLDİ

Göçükte hayatını kaybeden 9 kişiyi arama çalışmalarına ara verildi. Göçük yaşanan bölgenin bitişiğindeki alanda yer yer büyük çatlaklar oluştuğu ve metan gazı çıktığı belirlendi. Bu bölgede de göçük yaşanması ihtimali dikkate alınarak arama kurtarma çalışmalarına ara verildi. Maden Tetkik ve Arama'dan gelen teknik ekip, çatlaklar oluşan ve metan gazı çıkan bölgede helikopterle havadan teknik çalışma yürütüyor.