BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bakan Yazıcı’dan ODTÜ değerlendirmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ODTÜ’de yaşanan olaylarla ilgili, "Yol, insanoğlunun yeryüzüne vurduğu damgadır” dedi. <br/>Eskişeh...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ODTÜ’de yaşanan olaylarla ilgili, "Yol, insanoğlunun yeryüzüne vurduğu damgadır” dedi.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerini kabul eden Bakan Yazıcı, ODTÜ arazisine yapılan yolun, milletin yararına sunulan bir kamu hizmeti olduğunu vurguladı. Yazıcı, “Dünya üzerinde hiç bir kimse yoktur ki, yeşil ve ağaç düşmanı olsun. Kim ağaç kesilmesinden, yeşilin yok edilmesinden haz duyabilir ki? Yapılan bu hizmetler, milletin yararına yapılan çalışmalardır” diye konuştu.
Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede Yazıcı, Eskişehir Ticaret Odası yönetimine yeni dönemde başarı dileklerini iletti. Geçtiğimiz aylarda Türkiye çapında 365 oda ve borsanın genel kurullarının yapıldığını hatırlatan Bakan Yazıcı, oda ve borsaların arkasında kamu gücü olduğunu, bu anlamda sorumluluklarının da aynı oranda çok olduğunu ifade etti.
Eskişehir’in sanayi ve ticaret faaliyetleri açısından önemli bir şehir olduğunu söyleyen Yazıcı, Porsuk Çayı’nın şehrin içinden geçmesi dolayısıyla da doğan bir güzelliğe sahip olduğunu dile getirdi.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, görev ve yetki anlamında oda ve borsaların Bakanlığımız görev alanında olduğunu söyleyen Yazıcı, Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu’na Bakanlık adına başkanlık ettiğini ve bu noktada büyük yol kat edildiğini vurguladı. Yazıcı, şunları kaydetti:
“2013 Nisan ayında önemli düzenlemeler yaptık. Bunlardan bir tanesi de akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele edecek mobil ekipleri devreye sokmak olacak. Türkiye’nin her yerinde akaryakıt kaçakçılığına doğrudan müdahale edecek mobil ekipler kuruluyor. Örneğin, Ankara-Eskişehir yolu üzerinde ucuz akaryakıt satışı yapan istasyonlar var. Bu istasyonların ucuz akaryakıtı nerden temin ettikleri, nasıl bu denli ucuza sattıklarını araştıracak ekiplerin kuruluyor.”

GÜMRÜKLERDE DEVRİM
Bakan Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması, İzinli Gönderici ve Yerinde Gümrükleme Uygulamalarının faaliyete geçtiğini ifade ederek, gümrük işlemlerini büyük oranda hızlandıracak ve ihracat işlemlerinin ivme kazanmasına yardımcı olacak bu uygulamaların farklı şehirlerde yapılan tanıtım toplantılarıyla tüm Türkiye’ye anlatıldığını söyledi. “Büyüyen ekonomi, halka refah olarak yansır” diyen Yazıcı, ekonomiye büyük katkı sağlayacak bu uygulamaların dış ticaret erbabına büyük kolaylık sağladığını ve hız kazandırdığını dile getirdi.
“Yerinde Gümrükleme Uygulaması”yla dış ticaret erbabımızın fabrikasında, antreposunda veya deposunda ihracata konu olan eşyasını gümrükleyebilme yetkisine sahip olacağını, ancak bunun için belli bir ticari hacme sahip olması gerektiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, “Bu şartları taşımayan firmalar, yerinde gümrükleme işlemini, izinli gönderici vasıtasıyla yapabilecekler” dedi.
Perakende ticaretin, düzenlenmesi gereken bir mecra olduğunu söyleyen Yazıcı, taslağın tamamlandığını, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’na sunulacağını ifade etti.
(İHA)