BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Almanya ile ABD arasında büyük kriz

ABD'nin Merkel'in telefonunu dinlediği iddiası Almanya'yı çok kızdırdı. Merkel büyükelçiyi çağırdı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun ABD tarafından dinlendiği yönündeki iddiaların ardından ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson'nun Alman Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi.

Alman Spiegel dergisinin haberinde, Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin dün ortaya atılan ve Merkel’in ABD tarafından dinlediği iddialarının ardından Emerson’un Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmasını istediği, Westerwelle’nin Emerson ile yüz yüze konuşacağı kaydedildi.

BERLİN ÇOK BOZULDU

Bunun Alman hükümetinin konuyu ne kadar ciddiye aldığının bir işareti olduğu belirtilen haberde, genellikle bir ülkenin büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağırıldığında hükümetin görüşünün alt seviyedeki diplomatlar tarafından iletildiği hatırlatıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, "Alman hükümetinin pozisyonu açık bir şekilde iletilecek" ifadesini kullandı.

OBAMA 'DİNLEMEYİZ' DEMİŞTİ AMA...

Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ile dün telefonda görüşmüş ve iddiaların doğrulanması durumunda bu tür uygulamaları onaylamadığı ve kabul edilemez olarak gördüğünü açık bir şekilde dile getirmişti.

Alman hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Almanya ve ABD gibi yakın iki dost ve ortak arasında hükümet başkanının iletişiminin izlenmemesi gerektiği, bunun ciddi bir güven sarsılmasına neden olacağı belirtilerek, iddiaların aydınlatılması istendi.

BUNU ABD'LİLERDEN BEKLEMEZDİM

Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere ise, "Cep telefonumun yıllardan beri dinlendiğini tahmin ediyorum. Ancak Amerikalılardan bunu beklemiyordum" dedi.

Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere, Başbakan Angela Merkel’in ABD istihbaratı tarafından dinlendiği iddialarına ilişkin Alman televizyon kanalı ARD’de yayımlanan "Morgenmagazin" programına açıklama yaptı.

Amerikalıların Almanların dostu olduğunu ve öyle kalacaklarını söyleyen Maiziere, "Ancak duyduğumuz şeyler doğruysa bu gerçekten çok kötü" dedi. Maiziere, iddiaların doğrulanması durumunda olayın kabul edilemez olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini belirtti.

BAŞBAKANI DİNLEYEN HERKESİ DİNLER

Almanya'da istihbarat servislerinin kontrolünden sorumlu olan Parlamento Kontrol Komisyonu (PKGr) Başkanı Thomas Oppermann da, komisyonu bugün toplantıya çağrdığını belirterek, "Başbakanı dinleyen, vatandaşları da dinler" ifadesini kullandı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) takip etme faaliyetlerinin kontrolden çıktığını ve demokratik kontrolün dışında olduğunu dile getiren Oppermann, son haberlerin endişeleri doğruladığını savundu.

Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kippingz ise, Başbakan Merkel’in cep telefonunun ABD tarafından dinlendiği iddiaları konusunda Alman Meclisi’nin bilgilendirilmesini istedi. Kipping, konuyla ilgili mecliste araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. İddiaların aydınlatılmasını isteyen Kipping, tüm gerçekler ve delillerin parlamentoya getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi de, ABD’nin bu "saygısızlığının" artık durdurulması gerektiğini belirterek, "ABD, dünyaya sahip olan güç değildir. Ben sadece konunun protesto edilmesini değil, ciddi bir şekilde karşı koyulmasını da bekliyorum" dedi.