BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BAKAN ŞİMŞEK’TEN SEVİNDİRİCİ HABER

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yılda kayıt dışı ekonominin yüzde 5.7 puan düştüğünü vurgulayarak, “Yüzde 5.7’yi milli gelire ilave geli...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 10 yılda kayıt dışı ekonominin yüzde 5.7 puan düştüğünü vurgulayarak, “Yüzde 5.7’yi milli gelire ilave gelir olarak bakarsanız, neredeyse 90 milyar liralık bir ilave oldu” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Etkinliğin Artırılması” konulu proje yarışmasının ödül törenine katıldı. Ödül törenine Bakan Şimşek’in yanı sıra, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Burçin Yerli katıldı.
Toplantıda konuşma yapan Bakan Şimşek, “Kayıt dışı ekonomide, hem uluslararası çalışmalar hem TÜİK’in verileri hem yerel çalışmaların tamamı Türkiye’de kayıt dışı ekonominin azaldığını gösteriyor. Örneğin, TÜİK’in rakamlarına bakarsanız, 2002 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 50’nin üzerinde yüzde 52 civarındaydı. 2013 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 36.2’ye düşmüş. Yani kayıt dışı istihdamda çok ciddi bir azalma var. Bu veriler son derece güvenilir verilerdir. Çünkü yüz bin hane halkının anketine dayanıyor” diye konuştu.
Son 10 yılda kayıt dışı ekonominin yüzde 5.7 puan düştüğünü vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı son 10 yılda 5.7 puan azalarak yüzde 26.5’a düşmüş, diyebilirsiniz ki 5.7 puan düşük. Çok önemli bir rakam. Bu sene Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası orta vadeli programa göre 1 trilyon 570 milyarın üzerinde. Yüzde 5.7’yi milli gelire ilave gelir olarak bakarsanız neredeyse 90 milyar liralık bir ilave” dedi.
İkinci “Varlık Barışı” yasa tasarısının meclise sunulmasının hatırlatılması üzerine Bakan Şimşek, “Varlık barışının ikinci kez gündeme neden geldiğini iyi anlamak lazım. Dünya çok büyük bir krizden geçti. Bu esas olarak bir bankacılık ve finans kriziydi. Batıdaki ve dünyadaki birçok bankanın çokta güvenilir olmadığı ortaya çıktı. Dünyanın birçok ülkesinde bankalar battı. Bu süreçte Türkiye’deki bankalar sapa sağlam, ne vatandaşa bir yük ortaya çıktı ne de vatandaşın herhangi bir kaybı söz konusu oldu. Paranın dışarıda kalması için bir neden kalmadı. Büyüme potansiyeli yüksel bir ülke arıyorsanız, geleceği parlak bir ülke arıyorsanız, o da Türkiye’dir. O nedenle parayı dışarıda tutmanın ne vergi açısından ne de getiri beklentisi açısından çok fazla bir anlamı kalmadı. Bütün bu hususları dikkate alarak biz bu varlık barışını yeniden uygulamaya koyalım dedik. Şunu açıkça belirtmek isterim. Biz getirilen parayı takip etmeyeceğiz. Vatandaş her türlü varlığını Türkiye’ye getirebilecek. Sadece yüzde 2’lik sembolik vergi ödenecek. Ama yurt içine yönelik herhangi bir matrah artırımı herhangi bir af söz konusu değildir. Vatandaşlarımız bu süreci yanlış algılamasın. Çok açık ve net olarak içeriye yönelik af niteliğinde herhangi bir adım söz konusu değildir. Şuanda böyle bir şey gündemimizde değildir” şeklinde konuştu.
Fenerbahçe Spor Kulübünün kullanımında olan Topuk Yaylası ile ilgili basında çıkan açıklamalara açıklık getiren Bakan Şimşek, “Biz tabii ki dernekler, vakıflara, spor kulüplerine kamu yararı için yer tahsis edebiliriz. Tahsis değil de ittifak sözleşmesi yapabiliriz. Ama buralarda ticari faaliyetlerin yapılmaması esastır. Bu herkes için geçerlidir. Orada ticari bir faaliyet yapılacaksa ona uygun bir sözleşme yapılması gerekir. İşin özü budur. Dolayısıyla o yönde bir inceleme yapılmış, o incelemenin sonucunda bu sorunun çözümüne yönelik seçenekler eminim değerlendirilecektir” dedi.
(İHA)