BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.445,59
HABER /  POLİTİKA

Bakan Şener merak içinde

Köşk'e kim aday olacak? Bakan Şener Canlı yayına katıldı. Gazeteciler ile Şener arasında köşe kapmaca yaşandı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, CNN Türk'te canlı yayınlanan Ankara Kulisi'ne konuk oldu. Gazeteciler Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan Şener, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi.

16 Nisan tarihi yaklaştıkça merak giderek artıyor. Erdoğan'ın renk vermemesi gazetecileri olduğu kadar AK Parti kurmaylarını da sabırsızlandırıyor.

Gazetecilerin bir ipucu bir laf alabilmek için çok soru sordu. Tecrübeli siyasetçi renk vermedi. Şener de gazeteciler gibi kendisinin de merak içinde olduğunu söyledi. Tuzak dolu sorulara aradan sıyrılarak cevap verdi.

Şener "Cumhurbaşkanı kim olacak? sorusuna "Gazeteciler ne kadar merak varsa bizde de o kadar merak var. Erdoğan'ın kendisi açıklama yapmadığı durumda başkasının açıklama yapması uygun olmaz. Partide doğrudan doğruya Erdoğan'ın kimseyle konuşmadığını biliyorum. Ben de acaba kim aday gösterilecek diye merak ediyorum. Süreci milletvekilleri herkes dikkatli takip ediyor. Vekiller kime oy verebilirim diye araştırma yapıyor." dedi.  

Baykal'ın Erdoğan olmasın sözlerine Şener tepki gösterdi ve Erdoğan'ın adaylığına kendisinin karar vereceğini hatırlattı:

"Kimin cumhurbaşkanı olacağına Meclis karar verir. Bu üyeler AK Partili veya CHP'li olabilir. Neticede parlamentoda vekiller karar verecek. Anayasa'da hükümler gayet net açıktır.Tüm kesimlerce benimsenmesi ve kabul edilmesi gerekir. Erdoğan'ın adaylığına yine kendisi karar verir.  Teşkilatlar ve kamuoyu eğilimleri izleniyor. Erdoğan buna sonuçları dikkate alabilir."

Sabih Kanadoğlu'nun iddialarının boş olduğunu iddia eden Şener, Özal'ın seçimini örnek verdi.

"Kimin aday olacağından ziyade kimin seçileceği önemli. Seçim atmosferini iyi biliyorum. Bir kere Erdoğan olmazsa farklı adaylar çıkabilir. Bu işin karakterinden kaynaklanıyor. Sonuçta kaç aday çıkarsa çıksın Anayasamız endişeleri ortadan kaldırıyor, adaylarda sadeleştirmeyi getiriyor. 

Cumhurbaşkanının yetkileri olması gerekenden fazlasya bu gündeme önümüze Köşk seçimlerinden önce gelmeliydi. O kadar çok birime atama yetkisi olmamalı mı olmalı mı. Tartışma seçim zamanında yapılmamalı.

Anayasa’da 367 bulunacak diye bir hüküm yoktur. Özal bu şekilde seçilmiştir. Bu bize referans olmuştur. Her turda kaç oyla cumhurbaşkanı seçileceği Anayasa’da açıkca belirtilmiştir. Geçmişte salt çoğunluğu bulan seçimle seçilmiş bir cumhurbaşkanı var.  

Siyasetin bir karakteri var. Süreci birlikte izliyoruz. Sizin işiniz daha zor. Bir şeyler yakalamanız gerekiyor. Bugünden saati oluşmadan yeni belirlemelere girmemek gerekir."

Uzlaşma çabalarına da değinen Şener, "Eski seçimlere bakıldığında farklı siyasi partiler bir araya gelebiliyor. Sezer ortak aday ilan etmişlerdi. Bazı seçimlerde ortak aday çıkmıyor. Gizli oyla seçildiği için adaylara parti adayı demek doğru değildir. Mutlaka oy verenler arasında başka partilerden de çıkabilir. Bu seçimde şu andaki sürece göre ortak aday zor gözüküyor. Ama 24 saat çok uzun bir süre." dedi.