BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
HABER /  DÜNYA

Bakan Ergün’den sanayi endeksi’’ açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirerek ,"Türkiye dünyada yaşanan...

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2013 yılı Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirerek ,"Türkiye dünyada yaşanan tüm bu belirsizliklere rağmen yoluna emin adımlarla devam etmektedir" dedi.
Bakan Ergün, yaptığı açıklamada, 2013 yılı Temmuz ayında sanayi üretim endeksi beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 arttığını belirterek “Takvim etkilerinden arındırılmış endeks ise yıllık bazda yüzde 4,6 oranında artmıştır.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,9 artmıştır” ifadesini kullandı.

"DÜNYADAKİ BELİRSİZLİĞE RAĞMEN EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ’’
Türkiye’nin dünyada yaşanan belirsizlik ortamına rağmen yoluna emin adımlarla devam ettiği ifade eden Ergün, ’’Türkiye dünyada yaşanan tüm bu belirsizliklere rağmen yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Elde edilen veriler ülkenin sağlıklı bir şekilde büyüyeceğini ve son aylarda yaşanan gelişmiş ülkelerden kaynaklanan belirsizliklere karşı ülke sanayisinin dayanıklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hem bakanlığımız hem de tüm yetkili kuruluşlar, tüm gelişmeleri yakından izlemektedir. Belirsizlik döneminin uzun sürmeyeceğini ve belirsizliklerin kısa bir süre sonra ortadan kalkacağını bekliyoruz. Fakat belirtmek gerekir ki, Türkiye gerektiği yerde müdahale edecek ve gerekli tedbirleri alacak güce fazlasıyla sahiptir.” dedi.

’’SANAYİ ÜRETİMİ, TEMMUZ AYININ BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE’’
Sanayi üretiminin Temmuz ayında beklentilerin üzerinde arttığını vurgulayan Bakan Ergün, şöyle devam etti:
“ Bir süredir Türkiye sanayisinin büyüdüğünden ve sanayi üretiminin Türkiye büyümesinin lokomotifi olduğundan bahsediyorduk. Bu veriler beklentilerimizi doğrular nitelikte gelmiştir. Sanayi üretiminde yılın ikinci çeyreğinde başlayan ivmelenme üçüncü çeyrekte de devam etmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir husus da sanayi üretimi artışının Mayıs ayında başlayan küresel finansal belirsizliklere rağmen hızla devam ediyor olmasıdır. Sanayi üretimindeki bu artışlar tüm sektörlere yansıyacaktır. Çünkü sanayi üretimi ülkedeki tüm sektörleri ayağa kaldıran, onlara öncülük eden sektördür. 2013 yılı için öngörülerimizi oluştururken, ekonominin hem iç talep hem de dış talep kanallarıyla büyüyeceğimizi düşünmüş ve bunu beyan etmiştik. Fakat büyümenin dünyada yaşanan çalkantılar nedeniyle yılın ikinci yarısına doğru sarkacağını, dolayısıyla büyümeyle ilgili endişelerin yersiz olduğunu, gelişmelerin panik havası yaratacak sapmalara işaret etmediği belirtmiştik. Gelen veriler ve önümüzdeki dönemlere ait öncü göstergeler bu düşüncelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu bir kere daha göstermiştir.”

’’İMALAT SANAYİ, ÜRETİMDE ÖNCÜ’’
Bakan Ergün, sanayi üretiminin alt kalemlerinin incelendiğinde imalat sanayinin sanayi üretiminde öncü olduğunu görmenin sevindirici olduğunu ifade ederek şunları dedi:
“Ülke büyümesinin doğru temellere olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sermaye malı ve ara malı imalatındaki artış hem iç tüketimin hem de dış ticaretin önümüzdeki dönemde canlanmaya devam edeceğini, bir başka deyişle Türkiye’nin üretmeye devam edeceğini göstermektedir. Geçtiğimiz yıl ertelenen yatırım harcamalarının artık yapılmaya başlanmış olması ülke ekonomisinin hem canlandığına hem de üretim kapasitesinin arttığına işaret etmektedir.
(İHA)