BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,56
ALTIN 2.492,83
HABER /  GÜNCEL

Bakan Elvan'dan Kılıçdaroğlu'na: Ayıp çok ayıp kendi de biliyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili sözlerini eleştirdi. Elvan 'Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalışmış birinin bunu söylemesi ayıptır' dedi.

Abone ol

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili sözlerine yönelik, "İşte, '18-24 yaş arasındaki gençleri milletvekili yapacaklar, ömür boyu emekli edecekler...' Ayıp, çok ayıp. Ömür boyu emekli edilmeyeceğini kendi de biliyor. Milletvekilliğinden sonra emekli olunacağını ifade ediyor. Çok ayıp. Hele hele maliyede çalışmış, Sosyal Güvenlik Kurumunda yöneticilik yapmış birinin bunu söylemesi o kadar ayıp ki." dedi. 

Elvan, Mersin Valiliğince bir restoranda düzenlenen merkez Toroslar ilçesindeki muhtarların katıldığı toplantıda, Türkiye'nin büyük projelerle 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini bildirdi. 

Karanlık odaklarının iş birliklerine ve ülkenin önünü kesme çalışmalarına rağmen doğru yoldan sapmayacaklarını belirten Elvan, Türkiye'yi demokrasi sınavına çekmeye çalışan ülkelerin son zamanlarda ırkçılığın ve ayrımcılığın kol gezdiği ülkeler haline geldiğini vurguladı.

Elvan, anayasa değişikliği sürecine girildiğini anımsatarak, "Bu anayasa değişikliği bir siyasi mesele değildir, memleket meselesidir. Türkiye'nin bir meselesidir. Türkiye 2023 ve 2053 hedeflerine inşallah bu anayasa değişikliğiyle daha çabuk ulaşacak, koalisyon dönemleri tamamıyla ortadan kalkacak, yürütmede çift başlılık giderilecek böylece siyasi ve ekonomik istikrarsızlık tarihe gömülecek." dedi.

Geçmişte hükümet kurulma süreçlerinde sıkıntılar yaşandığını, yaşanan krizlerin ülkenin kayıpları olduğunu anlatan Elvan, şöyle devam etti:

"Geçmişte yaşanan krizler, koalisyon dönemleri, darbe girişimleri ve tüm bunları bir bütün olarak aldığınızda milli iradenin üzerinde tesis edilmeye çalışılan vesayet, Türkiye'nin gelişmesinin önünde bir engel olmuştur. Ama son 15 yılda güçlü bir hükümetin gelmesiyle Türkiye, daha da güçlenmiş, büyümüş, milli geliri 4 katından daha fazla bir artış kaydetmiştir. Biz bu büyümeyi daha hızlı gerçekleştirmek, büyümek, kalkınmak istiyoruz. Onun için güçlü hükümetlere ihtiyaç var. Güçlü hükümeti nasıl sağlayacaksınız? Ancak yüzde 50'nin üzerinde oy alan bir cumhurbaşkanı güçlü bir hükümet kurabilir. Yüzde 50 önemli bir oran. Geçmişte yüzde 20, 30 oy oranlarıyla hükümet kuran partilerimiz vardı. Artık dönem, zayıf hükümetler dönemi değil, güçlü hükümetler dönemidir."

Bakan Elvan, yeni dünya düzeninde güçlü yönetimlere sahip ülkelerin önünün daha açık olacağına dikkati çekti.

"HÜKÜMET KENDİ İŞİNE BAKACAK İCRAATLA UĞRAŞACAK"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanının bir günde her şeyi değiştirebileceği iddialarının yalan üzerine inşa edilen propagandalar olduğuna değinen Elvan, şunları ifade etti:

"Bürokratik sıkıntılarla karşı karşıya kalmayı kim ister? Hükümetin hızlı çalışabilmesi, anında karar alabilmesi için yürütmeye ve icraata yönelik olarak cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Ancak bu konular dışında cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi yok. Temel hak ve hürriyetler, adalet, mülkiyet, özel hayat, basın hürriyeti gibi akla gelen alanlarda sorumlu olan TBMM'dir, hükümet değil. Hükümet kendi işine bakacak, icraatla uğraşacak. Yasama da kendi işine bakacak. Burada biz yasamayla yürütmeyi birbirinden tamamen ayırıyoruz. Kuvvetler ayrılığı dedikleri ilke de bu. Tüm siyasi partilerin söylediği hususu aslında biz bugün hayata geçiriyoruz."

Elvan, yeni sistemdeki fazla yetki eleştirilerine de değinerek, "Diyorlar ki çok fazla yetki var. Bir liderimiz 'ABD'deki başkanlık sistemini getirseydiniz biz bunu kabul ederdik' şeklinde ifade kullandı. ABD'de başkanının her alanda sınırsız kararname çıkarma yetkisi var. Örneğin Trump yönetimi, iki hafta önce başka ülkelerden girişleri yasaklayan bir düzenleme yaptı. Kim yaptı? Başkanları yaptı. Türkiye'de cumhurbaşkanı bunu yapamayacak." dedi.

AYIP ÇOK AYIP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçilme yaşının 18'e düşürülmesiyle ilgili anayasa değişikliğindeki maddeye yönelik ifadelerinden dolayı eleştiren Elvan, şunları kaydetti:

"İşte, '18-24 yaş arasındaki gençleri milletvekili yapacaklar, ömür boyu emekli edecekler...' Ayıp, çok ayıp. Ömür boyu emekli edilmeyeceğini kendi de biliyor. Milletvekilliğinden sonra emekli olunacağını ifade ediyor. Çok ayıp. Hele hele maliyede çalışmış, Sosyal Güvenlik Kurumunda yöneticilik yapmış birinin bunu söylemesi o kadar ayıp ki. Elbette mecliste de gençleri temsil eden milletvekilleri olmalı. Nasıl esnafın, muhtarın, iş adamının temsilcisi olmasını isterseniz, gençlerin de temsilcilerinin olmasında hiç bir sakınca yok. Gençlerin sorunlarını en azından TBMM'de anlatabilirler. Ama böyle bir şey söz konusu değil. Bir memurumuz, işçimiz kaç yaşında emekli oluyorsa o milletvekili de milletvekilliği bittikten sonra o yaşa gelince emekli olacak, 60 ise 60 yaşında emekli olacak, bekleyecek. Aradaki dönemi tamamıyla kendisi ödemek zorunda. Yani bir işçiden, memurdan farkı yok."

Elvan, konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda muhtarların sorunlarını dinledi.

Toplantıya Elvan'ın yanı sıra Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da katıldı.