BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bakan Eker'e göre et fiyatları düştü

Bakan Eker, et ithalatında asıl olanın üretimi artırmak olduğunu söyleyerek, ithalatla fiyatların düştüğünü iddia etti.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK üyelerine sıfır kilometre araç alınmasının yeni bir uygulama olmadığını belirterek, ''Önceki HSYK'da da görev yapanlara makam aracı ve şoför tahsis edilmekteydi. Üye sayısı arttığı için mecburen tüm üyelere yeni araçlar ve şoför tahsis edilmiştir'' dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Yargıtay ve Danıştay'ın bütçeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Demir, ''Tapu ve Kadastro çalışanlarına döner sermayeden ödeme yapılması planlanıyor mu?'' sorusu üzerine Maliye Bakanlığının konuyla ilgili topyekun bir çalışma yürüttüğünü bildirdi. Demir, ''Dolayısıyla, kuruluşların döner sermayeyle ilgili ayrı ayrı çalışma yapması, Bakanlar Kurulu'nda konuşuldu ve uygun görülmedi. Ümit ediyorum, yakın bir gelecekte Tapu Kadastro dahil olmak üzere bu çalışma yapılır. Özellikle sicil müdürlüklerinde çok ağır ve yoğun çalışma içerisinde olan arkadaşlarımızın böyle bir maddi imkana kavuşmasını bakan olarak arzu ediyorum'' diye konuştu.

Bakan Eker ise tütünle ilgili olarak alternatif ürün desteği uygulaması başlatıldığını bildirdi. Bu uygulama çerçevesinde, dekar başına 120 lira alternatif ürün desteği verdiklerini anlatan Eker, Adıyaman'da da alternatif ürün kapsamında ödeme yapıldığını belirtti.

Hükümetin kırmızı ete yönelik bazı tedbirler aldığını anlatan Eker, şöyle devam etti:

''Hayvansal üretimin üzerinde hassasiyetle duruyoruz ve mutlaka geliştirilmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin kendi potansiyelinin harekete geçirilmesi ve bunun artırılmasıdır. Bu çerçevede, sadece 2010 yılı içerisinde aldığımız iki tedbir var. Diğer yıllara sari olan tedbirler zaten devam ediyor. Bir tanesi şu; 35 bin kişiden daha fazla çiftçi yaklaşık 2,5 milyar lira faizsiz kredi aldı. 35 binin üzerinde çiftçi buraya kredi için müracaat etmiş, 2.5 milyar civarında bir kredi kullanmışsa bu durum, bu alanda yapılan yatırımı göstermesi açısından çok önemli.

İkincisi, bunun en üst limiti 8,5 milyon lira. Öyle zannedildiği veya iddia edildiği bir veya birkaç kişiye verilen bir kredi değil. Limit 8,5 milyon lira, en fazla kullanılabilecek. Bu, yakın ve orta vadede çok önemli katkı sağlayacak.''

''1990'LI YILLARDAKİ İTHALAT KAT BE KAT ÜZERİNDE...''

Milletvekillerinin, ''Sizce tarım sadece Güneydoğu Anadolu'da mı yapılıyor?'' sorusuna Eker, ''Biz desteklemeleri üretimle, verimle ilişkilendiriyoruz. Türkiye için stratejik değeri olan, insanların beslenmesi için gerekli ürünler yetiştiriliyorsa biz oralarda destekleme yapıyoruz. Bu Türkiye'nin doğusu, güneydoğusu da olur, batısı da olur. Ne hatır için bir bölgeyi dışlarız ne de içeri alırız'' dedi. 

Hükümetin üreticiye sağladığı destekler hakkında bilgi veren Eker, şunları kaydetti:

''9 marketin Türkiye ortalama fiyatını söylüyorum; kıyma fiyatında yüzde 21 civarında düşme var. Kuşbaşında ise yüzde 19 civarında düşme var. Aldığımız tedbirlerle kısa süre içerisinde bu sağlandı. Fiyatlar düştü. Gelen miktar, yaklaşık 35 bin ton. 160 bin civarında da büyükbaş hayvan geldi. Tamamı bu. Bunu, 90'lı yıllardaki ithalatla mukayese ettiğiniz zaman... 90'lı yıllardaki ithalat, bu yıl yaptığımızın kat be kat üzerinde. Aslolan üretimin artırılması ve gücünün geliştirilmesidir.''

Hububat, bakliyat primlerinin bir miktarının Kurban Bayramı'ndan önce ödendiğini belirten Eker, kendilerine ulaşan icmallerin her ayın belli bir bölümünde ödendiğini ifade etti. Eker, ''Örneğin, Aralık ayında 225 milyon lira ödeyeceğiz hububat primini. Bayramdan önce ödedik. Türkiye'de nereden icmal geldiyse oraya ödüyoruz. Bu ay 225 milyon ödüyoruz. Bugün ayın 19'u. Bu ay içerisinde çarşamba, perşembe muhtemelen en geç cumaya kadar ödenecek bu para bu ay içerisinde'' diye konuştu.

''HSYK ÜYELERİNE SIFIR ARAÇ'' 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de yeni HSYK üyelerine sıfır kilometre araç alınmasının yeni bir uygulama olmadığını söyledi. Ergin, ''Önceki HSYK'da da görev yapanlara makam aracı ve şoför tahsis edilmekteydi. Üye sayısı arttığı için mecburen tüm üyelere yeni araçlar ve şoför tahsis edilmiştir'' dedi.

Daha sonra, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Yargıtay ve Danıştay'ın bütçeleri kabul edildi.