BIST 10.557
DOLAR 32,18
EURO 35,12
ALTIN 2.433,49
HABER /  DÜNYA

BAKAN EKER: ALDIĞIMIZ ÇİN MALLARI AB STANDARDINA TÂBİ

Resmi bir ziyaret için Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin ithal ettiği ürünlere belli...

Abone ol

Resmi bir ziyaret için Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin ithal ettiği ürünlere belli standartların uygulandığını, vatandaşların bu konuda endişe etmemesi gerektiğini söyledi.
Mehdi Eker, Pekin ziyaretinde Çin Kalite Kontrol, Denetim Karantina İdaresi Başkanı Zhi Shuping’le bir araya gelerek, Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’na imza attı.
Pekin’deki Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Eker, Çin ziyaretini ve iki ülke arasında yapılan anlaşmaları değerlendirdi. Eker, Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı hakkında “Beyaz etten zeytin yağına, süt ve süt ürünlerinden Antep fıstığına, yaş meyve sebzeden birçok alana kadar çeşitli sektörlerde birçok vatandaşımızın, iş adamlarımızın bu pazara girmesine imkan tanıyan bir düzenlemedir” dedi.
Çin’den ithal edilen ürünlere dair yaşanan sağlık endişelerine değinen Eker, Türkiye Cumhuriyeti’nin gıda güvenliği standartlarının, dünyanın en ileri standartları olduğunu vurguladı. Eker, AB standartlarıyla uyumlu olan Türkiye standartlarının, yer yer bunun da ötesinde hassasiyetle uygulandığına dikkat çekti.
Türkiye’nin ithal ettiği ürünlere dair “Bizim kendi karantina sistemimiz, standartlarımız uygulanıyor. O konuda hiçbir vatandaşımızın sağlıksız, hijyenik olmayan bir ürünle karşılaşmaması için her tür tedbiri alıyoruz” diyen Bakan Eker, “Çin pazarı da kendi düzenlemelerini kendisi yapıyor. Biz onların şartlarını takip ediyoruz ve oraya mal satmayla ilgili onların taleplerini karşılamaya dönük birtakım çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin standartları AB ile ilgili standartlardır” diye konuştu.

EKER’DEN HAKAN ŞÜKÜR’E TAM DESTEK
Eker, basın mensuplarından gelen bir soru üzerine yaptığı değerlendirmede, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür’ün, Diyarbakırspor’un İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un (İBB) isim hakkıyla Süper Lig’e girmesi teklifine de değindi. Eker, bunun gerçekleşmesi hâlinde, bir Diyarbakırlı olarak kendisinin de sevineceğini belirterek, “Ancak bu nasıl yapılabilir, mümkün olur, ona ilgili departmanlar ve birimler karar verir’’ dedi.
(İHA)