BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.490,13
HABER /  POLİTİKA

Bakan Çelik'ten flaş Avrupa Birliği açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik AB'nin vize muafiyeti için Türkiye'ye şart koştuğu tüm kriterlerin tamamlandığını açıkladı.

Abone ol

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik "Vize ile ilgili çalışmayı tamamladık. Bugün yarın komisyona bu çalışma teslim edilecek. Türkiye üzerine düşen bütün mükellefiyetleri yerine getirmiştir. Bize göre 72 kriterin hepsi yerine getirilmişti de." dedi.

Çelik'in sözlerinden satırbaşları:

"PKK terör örgütünün Türkiye'ye, insanımıza ve terör örgütü olarak ilan edilmesinden çok sonra AB'de bu terör örgütü olarak tanınmıştır. Biz onların bunu kabul etmesini mi bekleyeceğiz. Türkiye'nin yürüttüğü bu mücadele, Avrupa2nın güvenliğini de sağlamaktadır. PKK, Türkiye'ye saldırmaya başladıktan 10-15 yıl sonra Avrupa'nın gündemine girmişti.

YPG diye bir şey yok, SDG diye bir şey yok. Etiket değiştirmekle bir yere varılamaz. Ortadoğu'da bu ilişkilerin ne kadar iç içe olduğu bilinir. Ortadoğu'da verilen silahların tarihte toplandığı görülmemiştir. Avrupa Parlamentosu'nda bu tartışmalar yanlış zeminde yapılıyor.

Bu terör örgütleri konusunda, bizim topraklarımızda bir saldırı yapıldığı zaman, mesela DEAŞ saldırdığı zaman Avrupa'dan dayanışma mesajları alıyoruz ancak bunu PKK yaptığı zaman göremiyoruz. Müttefiklerimiz pozisyonlarını değerlendirmeli.

AB İLE VİZE SERBESTİSİ ÇALIŞMASI: Bunu tamamlamış bulunuyoruz. Türkiye'nin çalışması bugün yarın AB Komisyonu'na teslim edilecek. Türkiye üzerine düşen bütün mükellefiyetleri yerine getirmiştir. Bize göre 72 kriterin hepsi yerine getirilmişti de.

Türkiye son derece meşru bir mücadele yürütmektedir. Bundan geri adım atılmayacaktır.

Türkiye-AB arasında Varna'da 26 Mart'ta bir zirve yapılacak. Formatı ve diğer konuları daha sonra paylaşırız. Bundan sonra nasıl ilerleyebileceğimiz konusunda geleceğe nasıl bakabileceğimiz konusunda bir zirve olacaktır.

Türkiye'nin dönem başkanlığında İslam İşbirliği Teşkilatı'yla Avrupa Birliği arasında bir zirve yapılması önemlidir. Bunu teklif ettiğim muhattaplarım bunu çarpıcı buldular ve çalışacaklarını söylediler. Türkiye-AB zirvesinden sonra Mayıs'ta, Haziran'da bunun gerçekleşmesi son derece önemli bir küresel mesajın ortaya çıkması için verimli olur."