BIST 9.534
DOLAR 32,48
EURO 34,55
ALTIN 2.475,36
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çelik'ten Avrupa'nın paçasını tutuşturan açıklama

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AB-Türkiye ilişkileri, göçmen anlaşması ve vize muafiyeti konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AB Bakanı Ömer Çelik "Söz verip tutmamak AB'nin teamülü haline dönüştü. AB hiçbir sözünü yerine getirmedi. Karşı tarafa hiçbir yükümlülüğümüz yok" dedi.

AVRUPA'NIN UYKULARI KAÇACAK

Milyonlarca sığınmacıyı ülkemizde tutması için AB ile yapılan göçmen anlaşması tarihe karışabilir. Avrupa'nın umursamaz tavrı hükümetin sabrını taşırdı. Türkiye'yi mültecilere bekçilik yaptıran Avrupa'yı korkutan açıklama, AB Bakanı Çelik'ten geldi.

Reuters'a konuşan Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AB-Türkiye ilişkileri, göçmen anlaşması ve vize muafiyeti konularında şunları söyledi:

AB'DEN JET AÇIKLAMA

Bakan Çelik'in açıklamaları Brüksel'de yankı uyandırdı.  AB Komisyonu sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "AB-Türkiye (anlaşmasının) uygulanmasına sadığız. Bu karşılıklı güven ve uygulamaya dayanan bir anlaşma. Her iki tarafın da taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz" denildi.

"Türkiye göçmen anlaşmasıyla her şeyi yapmışken AB hiçbir sözünü yerine getirmedi; Türkiye'nin bu anlaşmayı yürütme konusunda karşı tarafa hiçbir yükümlülüğü yoktur.

"GÖÇMEN ANLAŞMASININ GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİN ZAMANI GELDİĞİNE İNANIYORUM"

Türkiye istediği zaman, istediği şekilde göçmen anlaşmasını gözden geçirebilir; gözden geçirilmesinin zamanı geldiğine inanıyorum; bu anlaşmanın sürdürülmesi için bir sebep olduğunu düşünmüyorum.

Vize serbestisi konusunda şunu anladık; AB bu konuda objektif ve hakkaniyetli bir yaklaşım üretmeyecek, bu kesinleşti. Bu şartlar altında terör mevzuatını genişletemeyiz, vize konusunda (Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans) Timmermans ile görüşmemiz olacaktı ama ilerleme öngörmediğim için şu aşamada bunun gerekli olduğuna inanmıyorum.

Türkiye halen AB hedefine doğru yürümekte ama 2017 yılı çok önemli; AB ile bu yılın ilk 6 ayında bir liderler zirvesinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB liderler zirvesinden somut kararlar, takvim ve eylem planı çıkmalı; söz verip tutmamak AB'nin teamülüne dönüştü, bu ikilem aşılmalı; aksi takdirde bu ilişkiler böyle sürdürülemez.

Avrupa Konseyi'nde Türkiye hakkında bir denetim kararının ortaya çıkması çok yanlış olur. Venedik Komisyonu'nun (anayasa değişikliğinde) uygulamayı görmeden açıklama yapması alışılmamış ve yanlış; rapor Türkiye'ye karşı kampanyanın parçası olarak kullanılıyor.

Venedik Komisyonu'nun anayasa değişikliği ile ilgili raporunda komisyonun teknik kapasitesini kuşkuya düşürecek şekilde siyasi mülahazalara bulaşmış yaklaşımlar üretilmiş.

AB'nin Türkiye'ye bazı mali yardımları keseceğine dair bize ulaşmış bir bilgi yok. Hollanda'ya yaptırımlar konusunda Bakanlar Kurulu'nda çok geniş bir paketi tartıştık; yeni tedbirler üzerine çalışıyoruz.

Mevcut şartlar altında Türkiye'ye "OHAL'i kaldırın" demek "Türk demokrasisini ve hukuk sistemini savunmasız bırakın" demektir, bu gerçekçi bir yaklaşım değil."