BIST 9.563
DOLAR 32,50
EURO 34,76
ALTIN 2.484,05
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan kritik Hollanda sorusu

Anayasa referandumu kapsamında düzenlenen ilk mitinginde konuşan Kılıçdaroğlu'nun gündeminde Hollanda'nın skandal kararı vardı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'daki anayasa referandumu kampanyası kapsamında partisinin Amasya mitinginde konuştu.

Hollanda'nın skandal kararına ilişkin, "Hollanda'da olaylar oldu. Bakanlarımız alınmadı. Milli meseledir, destekledik." diyen Kılıçdaroğlu, "Dışişleri Bakanımız Hollanda'ya gittiğinde büyükelçimiz neredeydi? Sordunuz mu, niçin büyükelçi orada yok? Büyükelçimiz neden Dışişleri Bakanı'nı karşılamadı? Neden konuşmuyor?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"CUMHURBAŞKANI TARAFLI MI TARAFSIZ MI OLMALI"

Ben düşünüyorum diye herkes benim gibi düşünmek zorunda olmamalıdır. Anayasa hepimizin ortak paydası olmak zorundadır. Anayasa değişikliğini görüşürken bu A partisi B partisi değildir. Burada hiçbir siyasi partinin bayrağı yok. Sandığa giderken ister sağcı olalım ister solcu kimliklerimiz farklı olabilir ama biz bir arada huzur içinde yaşamak istiyoruz. Anayasa bize bu güvenceleri sağlamalı. Cumhurbaşkanı taraflı mı olmalı tarafsız mı olmalı? Eğer Cumhurbaşkanı taraflı olmalı diyorsa gitsin sandığa 'Evet' mührünü bassın. Eğer Cumhurbaşkanı 80 milyonu temsil eder devletin uyum içindeki çalışması için çaba göstermesi gerekir diyorsa o zaman gidecek 'Hayır' oyuna mührünü basacak. Bir kişi TBMM'yi hiçbir gerekçe göstermeden fesh etsin mi etmesin mi?

1924 Anayasası görüşülürken bu yetki Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmek istenir iki genç milletvekili kürsüye çıkarlar derler ki 'Biz Gazi Paşa'yı seviyoruz ama bizi buraya Gazi Paşa değil millet gönderdi. Gazi Paşa Meclis'i fesh edemez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e verilmeyen yetkiyi bu anayasa değişikliği ile bir kişiye vereceğiz. Hangi partiden olursa olsun bir kişiye bu kadar yetki verilmez. TBMM'nin fesih yetkisini verdiğiniz zaman 80 milyonun iradesini sıfırlamış oluyorsunuz. Devletin işleyişini ve yapısını bir kişi tek başına düzenleyebilsin mi? Bu işin partisi yok, bu bir memleket meselesidir. Başbakanlık kaldırılsın mı kaldırılmasın mı?''

"HOLLANDA'YA GİTTİĞİNDE BÜYÜKELÇİMİZ NEREDEYDİ?"

Hollanda'da olaylar oldu. Bakanlarımız alınmadı. Milli meseledir. Destekledik.  Dışişleri Bakanımız Hollanda'ya gittiğinde büyükelçimiz neredeydi? Sordunuz mu, niçin büyükelçi orada yok? Büyükelçimiz neden Dışişleri Bakanı'nı karşılamadı? Neden konuşmuyor?Bunu sorgulamak gerek.

"ÇALIŞMIYOR DİYORLAR GEÇEN HAFTA..."

Parlamento çalışmıyor diyorlar. Geçen hafta parlamentoda 100'ün üzerinde kanun çıktı. Demek uzlaşma olunca oluyor. Milli irade ortamaı orada.