BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Bakan Çavuşoğlu'ndan Kaşıkçı açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı ile ilgili açıklama yaptı. Cesedin nerede olduğunu bilmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Bundan sonraki süreçte BM soruşturması başlatılmalı" dedi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporuyla ilgili, "BM'nin, konunun aydınlatılmasıyla ilgili komisyon kurması ya da BM soruşturması başlatması gerekiyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya AK Parti Kepez İlçe  Başkanlığı ziyaretinin ardından gazetecilere açıklama yaptı. Çavuşoğlu, BM'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik  raporuna ilişkin yaptığı açıklamada BM raportörünün ön bilgi toplamak için  Türkiye'ye geldiğini, yanında 5-6 kişilik uzman ekiplerin de yer aldığı söyledi.

GEREKLİ BİLGİLERİ PAYLAŞTIK

Raportör ile önce kendisinin görüştüğünü ardından Adalet Bakanı ve  Milli İstihbarat Teşkilatı ile görüşme gerçekleştirildiğini anlatan Çavuşoğlu,  "İstanbul'da Cumhuriyet Başsavcımızla görüştüler, gerekli mercilerden detaylı  bilgileri aldılar. Soruşturma sürecinde elde ettiğimiz bilgileri delilleri de  paylaştık. Süreçle ilgili genel ve detay bilgiler de verildi. Bu resmi bir  soruşturma değil, ön bilgi toplamak için gelen bir heyetti. BM'nin, konunun  aydınlatılmasıyla ilgili komisyon kurması ya da BM soruşturması başlatması  gerekiyor. BM soruşturması için tabii güvenlik konseyinden bir karar çıkması  gerekiyor. Bunu ihtimal dahilinde görmüyoruz maalesef bazı ülkelerin tutumu  sebebiyle ama gerçeklerin aydınlatılmasıyla ilgili bir komisyonun kurulmasını  genel sekreterin kendisi ya da insan hakları komiseri gerçekleştirebilir." diye  konuştu.

CESEDİ NEREDE?

İki gün önce Washington'da bazı ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla bu  konuyu değerlendirdiklerine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki günlerde bazı ülkelerle birlikte bu başvuruyu yapacağız.  Çünkü bugüne kadar cevaplanmamış sorular var. Halen cevaplanmamış sorular var.  Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda önce öldürülüp sonra cesedinin  parçalandığını Suudi Arabistan da itiraf etti ama cesedinin nerede olduğunu,  parçaların nerede olduğunu henüz bilmiyoruz. Ailesinin de hakkı. Özellikle de  soruşturmanın tüm soruların cevabının aydınlatılmasıyla birlikte  sonuçlandırılması bakımından da çok önemli. Diğer taraftan herkes bu cinayetin  arkasında kim var, talimatı kim verdi, konusunda tahminleri yorumları var. Ama  henüz bu konuda Suudi Arabistan tarafından net bir cevap da almış değiliz. Ayrıca  Türkiye'de yerel iş birlikçilerin olduğunu itiraf ettiler ama bu kişilerle ilgili  de henüz bize ulaşmış bir bilgi yok."

BM İNSİYATİF ALMALI

Türkiye'nin elindeki bilgileri ve delilleri tüm uluslararası camiayla  paylaştığı gibi Suudi Arabistan'la da paylaştığına işaret eden Çavuşoğlu, "Bunun  karşılığında Suudi Arabistan'dan henüz bu konularla ilgili veya orada yürütülen  soruşturmayla ilgili bir bilgi alınamamıştır. Bu gerçekler ışığında BM'nin  inisiyatif alması en isabetli yol olacaktır. Raportörün burada özellikle  bulguları bizim bugüne kadar tespitlerimizle örtüşüyor. Bu da önemli." diye  konuştu.