BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,83
ALTIN 2.403,76
HABER /  EKONOMİ

Bakan Çağlayan'dan Merkez'e mesaj

Cari acığın düşmesi için frene basan Merkez Bankası'na Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan uyarı var.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Merkez Bankası'nın büyümeyi frenleyen bir çalışması ve programı söz konusu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantısı var. Ümit ediyorum ve bekliyorum ki bilhassa faiz aralığında üst rakamla ilgili bir daralma gündeme getirilir'' dedi.

Bakan Çağlayan, Viyana'da Türk iş adamlarıyla bir araya geldi. Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Avrupa ekonomisindeki daralan ekonomik gelişmeler, Arap Baharı ile başlayan siyasal olayların bir ateş çemberi gibi ekonomileri sardığını belirterek, Türkiye'nin son derece emin adımlarla yoluna devam ettiğini vurguladı.

En son açıklanan yüzde 8 işsizlik rakamının, Orta Vadeli Program (OVP) öngörülerinin 2,4 puan altında olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ekonomiyi büyüten en büyük faktörün ihracatın her türlü olumsuzluğa rağmen giderek artması olduğunu ifade etti.

Çağlayan, son 12 aylık ihracatın 144-145 milyar dolar seviyesine geldiğine işaret ederek, bunun OVP'deki 148,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yakalanacağının net bir göstergesi olduğunu söyledi.

''Bütçe açıkları konusunda geçen yıla nazaran bir performans kaybı gözüküyor'' diyen Çağlayan, Türkiye'nin geçen yıl çıtayı çok yükselttiğini, gerek Avro Bölgesi'ndeki 17 ülke gerek Avrupa Birliği'ne üye 21 ülkeyi geride bıraktığını bildirdi.

Bu büyümenin geçen yıla nazaran azalmasıyla beraber ister istemez vergi gelirlerinde de azalma söz konusu olduğunu ifade eden Çağlayan, bu anlamda büyümenin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin ortalama ilk 6 aydaki büyüme rakamının yüzde 3,1 olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bu konuda maalesef Merkez Bankası'nın büyümeyi frenleyen bir çalışması ve programı söz konusu. Onlar da kendi açısından ekonominin tamamını düşünmek zorunda olduklarını ifade ediyorlar. Ancak büyümeden korkmamak lazım. Büyümenin hiç bir ülkeye zararı olmamıştır. Yeter ki bu sürdürülebilir ve sağlıklı olsun. Bu anlamda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantısı var. Ümit ediyorum ve bekliyorum ki bilhassa faiz aralığında üst rakamla ilgili bir daralma gündeme getirilir.''

TÜRKİYE BÜYÜYOR AVRUPA KÜÇÜLÜYOR

Avrupa'da çok önemli küçülmelerin yaşandığı bir ortamda, Türkiye'nin 11 çeyrektir ortalama yüzde 7,7 büyüdüğüne dikkati çeken Çağlayan, Almanya'nın ilk defa 2012 yılının üçüncü çeyreğinde binde yarım ve dördüncü çeyreğinde binde 8 küçüleceğini söyledi.

Çağlayan, üçüncü çeyrekte Fransa'nın binde 4, İngiltere'nin binde 7, İtalya'nın ise yüzde 2,9 daralacağının tahmin edildiğini belirterek, Avrupa ülkeleri arasında sadece 6 ülkenin kriz öncesi ekonomik büyüklüğüne ulaşabildiğini, 11 ülkenin hala 2008'deki ekonomik büyüklüğünün çok daha gerisinde olduğunu anlattı.

Avrupa ülkelerinin bu derece sıkıntıya girmesinden mutlu olmadıklarını belirten Çağlayan, bu ülkelerin iyi bir ticari partner olduğunu ifade etti.