BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.408,47
HABER /  DÜNYA

Arap baharı yalan mı oldu?

Tunus, Mısır ve Libya'da halklar ayaklandı, otoriter rejimler devrildi. Peki 2 yıl önce başlayan Arap Baharı ne kadar etkili oldu?

Abone ol

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House bu soruya yanıt aradı. Ancak, araştırmanın sonucu pek de parlak değil.

Son 2 senede 35 ülkenin performansının değerlendirildiği raporda, hükümet ve kamuoyu, özgürlükler, hukuk devleti, yolsuzluk ve şeffaflık temel kriterler olarak belirlendi. Bazı ülkelerin otoriter rejime geri dönebilecekleri, durumun hassas olduğu belirtildi.

ARAP BAHARI BİR İLERLEME KAYDETMEDİ

Freedom House'a göre, arap baharı ülkelerinde, yönetim kalitesindeki düşüşler, şimdiye kadar alınan yoldan daha fazla... Özellikle şeffaflık ve hukuk devleti konularında bir ilerleme yok.

Raporda, bölgede siyasi ortamın değişmesinin umut verici olduğu, ancak demokratik kurumların yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

YENİ LİDER DEMOKRASİ İÇİN YETERLİ DEĞİL!

Yeni liderlerin seçimle gelmesinin de, demokrasinin tesisi açısından yeterli olmadığı vurgulandı.

Halkların artık seslerini duyurabilmesinin gelecek için umut vaad ettiği belirtilse de, ''hükümetlerin halklarını ne kadar temsil edeceği, otoriter alışkanlıklardan ve kurumlardan sıyrılıp sıyrılamayacağı henüz garanti değil'' yorumu yapıldı.

Araştırmanın dayandırıldığı veriler, 35 ülke arasından sadece Tunus'un önemli bir yol aldığını, buna karşın Bahreyn'in çok geride kaldığını gösteriyor.

Hükümet güvenilirliği ve kamuoyu (public voice) kriterlerine göre, Tunus 2. 36'dan 4. 11'e yükselirken, Bahreyn 3. 27'den 2.03'e geriledi.