BIST 10.012
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.437,61
HABER /  DÜNYA

BAKAN ÇAĞLAYAN: İHRAÇAT ARTTI

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayında ihracatın yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin Nisan ay...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Nisan ayında ihracatın yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar olduğunu belirterek, Türkiye’nin Nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yazılı bir açıklama yaparak Nisan ayı İhracatçı Birlikleri verilerini değerlendirdi. Nisan ayı İhracatçı Birlik kayıt verilerine göre Nisan ayı ihracatının 11 milyar 870 milyon dolar olduğunu kaydeden Bakan Zafer Çağlayan, “Nisan 2013’te ihracatımız 2012 Nisan’ına göre yüzde 4.9 yükseldi” dedi.
Nisan ayında tarım ürünleri ihracatının yüzde 13.7, sanayi ürünleri ihracatının yüzde 2.8, maden ihracatının ise yüzde 25.2’ye yükseldiğini belirten Bakan Çağlayan, “Sanayi ürünleri ihracatımız toplam ihracatımızın yüzde 82.3’ünü oluşturdu. Sanayi ürünleri içinde kimyevi maddeler, gemi ve yat ile elektrik-elektronik ürünleri ve çelik dışındaki tüm sektörlerde artış oldu. En çok artış görülen sanayi sektörleri, diğer sanayi ürünleri (yüzde 20.8), deri ürünleri (yüzde 18.8), iklimlendirme (yüzde 14), halı (yüzde 13.3) ve savunma sanayii (yüzde 12.6) oldu” ifadelerini kullandı.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜ EN FAZLA İHRACAT YAPILAN SEKTÖR OLDU”
Ekonomi Bakanı Çağlayan, açıklamasında otomotiv sektörünün Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat yapılan sektör olduğunu kaydetti. Çağlayan şu açıklamalarda bulundu:
“Otomotiv sektörü Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.6 oranında artışla 1 milyar 770 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ve en fazla ihracat yapılan sektör oldu. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2013 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 azalışla 1 milyar 433 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yüzde 9.2 artışla 1 milyar 327 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Çelik sektörü, Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azalış göstererek 1 milyar 249 milyon dolar; Elektrik, elektronik, makine ve bilişim sektörü yüzde 12.3 azalış ile 921 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.”
“NİSAN AYINDA EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA YAPILDI”
Bakan Zafer Çağlayan, Türkiye’nin Nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat yaptığını belirterek, en fazla ihracat yapılan ülkenin Almanya olduğunu kaydetti. AB ülkelerine olan ihracatın yüzde 2.5 oranında arttığını ve 4.8 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
“Nisan ayında 217 ülke ve bölgeye ihracat yaptık. 26 ülkeye ihracatımız 100 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Nisan ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında ilk 5’te Almanya (1 milyar 39 milyon dolar), Irak (910 milyon dolar), İngiltere (625 milyon dolar), İtalya (584 milyon dolar), Rusya Federasyonu (584 milyon dolar) yer aldı. AB ülkelerine ihracatımız yüzde 2.5 artışla 4.8 milyar dolara yükseldi, ihracatımızdaki payı yüzde 40.7 oldu. AB ülkelerinde talep hala çok zayıf durumda. Euro Bölgesindeki 10 ülke hala kriz öncesi seviyelerine dönemedi. Pazar çeşitlendirme faaliyetlerimiz ile son 4 yılda bunu telafi etmeyi başarabildik ancak AB’deki durum bizi zorlamaya devam ediyor. Euro/Dolar paritesindeki gerileme de ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda bu etkileri görmeye devam edeceğiz ama bunlar için de hazırlıklarımızı yaptık. Avrupa dışında Nisan ayı ihracat artış oranları Afrika’da yüzde 13.8, BDT ülkelerinde yüzde 14.4, NAFTA ülkelerinde yüzde 12.2, Güney Amerika ülkelerinde yüzde 12.7 düzeyinde. Yani Asya dışındaki tüm bölgelerde artış var. Asya’da ise Orta-Doğu’da yüzde 3.3, Uzak-Doğu’da yüzde 14.2 gerileme yaşandı.”

“AMACIMIZ İHRACATÇI SAYISINI ARTIRMAK”
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin ihracatta iyi performans göstermeye devam ettiğini belirterek, “Ama 2013’te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görmeyeceğiz. Sadece Avrupa’da değil, Asya’da da talepte yavaşlama görüyoruz” dedi.
“Biz bir taraftan mal ve hizmet ihracatını artırmak için çalışmalarımızı yürütürken, bir taraftan da ihracat tabana yaymaya çalışıyoruz” diyen Çağlayan, “Amacımız ihracatçı sayısını artırmak, Anadolu’daki illerimizin daha fazla ihracat yapmasını sağlamak ve en önemlisi alternatif destinasyonlara açılım sağlamak” ifadelerini kullandı.
Çağlayan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Nisan ayında 78 ilimiz ihracat yapmışken bunların 15’i 100 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. 2013 yılı Nisan ayı ihracat performansımız iller itibarıyla incelendiğinde; en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz iller sıralamasında ilk beşte İstanbul (5 milyar 154 milyon dolar), Bursa (1 milyar 125 milyon dolar), Kocaeli (1 milyar 46 milyon dolar), İzmir (730 milyon dolar) ve Ankara (566 milyon dolar) yer aldı.
Dünyada 2013’te önceki yıllardaki gibi yüksek ihracat artışları görmeyeceğiz. Küresel talep 2013’te daha da zayıf bir artış gösterecek. Avrupa başta olmak üzere dış konjonktürdeki dalgalanma ihracatımızda bazı aylarda gerilemelere sebep olabilir. Sadece biz değil, neredeyse tüm ülkeler ihracat ve ithalatta bir gerileme dönemi içinde. Ancak biz yine de OVP hedefini yakalamak ve bunu geçmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Bu vesile tüm çalışanların 1 Mayıs’ını kutluyorum. Hükümet olarak bu dönemde emek sahiplerine yapabileceğimiz en büyük hizmetin istihdam yaratmak olduğunu düşünüyorum. Biz Türkiye olarak son 4 yılda 5 milyon istihdam yarattık. Avrupa’da işsiz sayısı dün açıklanan verilerle 26.5 milyona ulaştı. Euro Bölgesinde işsizlik oranı yüzde 12.1 seviyesinde.”