BIST 10.257
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,76
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan Bağış'ın dokunulmazlık formülü!

Egemen Bağış, BDP'li vekillerin 'dokunulmazlık' tartışmalarında 1994'teki DEP davasını hatırlatarak 'Geçmişteki olumsuz görüntülerin yaşanmasına izin vermemeliyiz' dedi.

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , Portekiz'den dönüş yolunda önemli mesajlar verdi. Bağış, BDP ’li vekillerin PKK ’lılar ile sarılma görüntülerinin ardından çıkan ‘dokunulmazlık tartışmalarında 1994 yılında Meclis’te yaka paça tutuklanan DEP’li vekilleri hatırlatarak ‘Geçmişteki olumsuz görüntülerin yaşanmasına izin vermemeliyiz’ dedi.
İşte Egemen Bağış ’ın sözleri:

YAKA PAÇA GÖZALTI

Dönemin DEP'li milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle , Ahmet Türk, Sırrı Sakık , Mahmut Alınak ve Leyla Zana 'nın dokunulmazlıkları Mart 1994'te yapılan oylama sonucu kaldırılmıştı. Meclis'te yaka paça gözaltına alındıktan sonra 17 Mart'ta tutuklanan 5 DEP'linin vekillikleri ise 1994 Haziran'ında partilerinin kapatılmasıyla düşmüştü.

VEKİLLİKLERİ DÜŞMESİN AMA YARGILANSINLAR

Dokunulmazlıklar konusunda Türkiye'ye yakışmayan görüntüler vermemeye özen göstermeliyiz ama kamu vicdanını da rahatlatmalıyız. Halkın oyuyla seçilip devletin imkanlarıyla görev yapan vekillerin, devlete her gün kurşun sıkan teröristlerle kucaklaşmasını kamu vicdanı kabul edemez. Ancak sadece sorumlu olanların dokunulmazlıklarının kaldırılarak yargılanmalarının sağlanmasıyla konu çözülmeli. Bu süreçte vekillikleri devam eder, yargı son sözü söyler. Geçmişteki olumsuz görüntülerin yaşanmasına izin vermemeliyiz.

Kucaklaşan o teröristlerin bir kısmı öldürüldü, öldürülmeyenlerin de günleri sayılıdır. Maalesef birilerinin rant kapıları açık kalsın diye bu gençler hayatlarını kaybediyor. Diğer taraftan kucaklayanlar lüks hayatlarını sürdürüyor. Gençlerin artık ders çıkarma, kullanıldıklarını anlamalarının vakti çoktan geldi. Devlet onlara 'silahları bırakın' derken oradaki gençlerin can güvenliğini sağlamanın yolunu gösteriyor.

İLK 3 MADDE DE TARTIŞILABİLİR

Dört partinin birlikte sahiplenebileceği şeffaf, kapsayıcı, sıfır model anayasadan yanayım. Yamalanmış bir anayasa yerine, iyi bir terzinin elinden çıkmış güzel bir elbisenin Türkiye 'ye daha çok yakışacağına inanıyorum. Yamalarla anayasanın ruhunu değiştirmek zor. Dört parti bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeli. İlk üç madde de konuşulabilir, tartışılabilir. Bu konuda her parti üçer kişi belirledi, onların çalışmalarına güvenip bekleyelim. (Akşam)