BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Bahçeli'nin Dersim ziyaretine HDP'den bir tepki daha!

Dün tunceli ziyaretini gerçekleştiren Bahçeli'ye bir tepki de HDP milletvekili Demir Çelik'ten geldi.

Abone ol

Nesrin Yılmaz
İnternethaber-Ankara

Demir Çelik, bu ziyaretin çözüme yönelik olmadığını, şov amaçlı olduğunu söyledi. Bu ziyaretle MHP'nin AKP çizgisinde olduğunu kanıtladığını söyleyen Demir Çelik'in açıklamaları şöyle:

TOPLUMUN ÇÖZÜEMEDİĞİ SORUNLARIN ALEVİLERE YANSIMASI


20. yüzyılda temel problemlerinin ulus üniter devletçe çözülememiş olmasının bugüne yansıyan olumsuzlukları olarak görmek gerektiğini ifade ediyorum. Ulus-üniter devlet kadın merkeziyetçi, renklilikleri farklılıkları öngörmeyen, herkesi etnik ve dinsel noktada bir gören anlayışın yol açtığı, siyasal, sosyal, tarihsel sorunlar olarak görüyorum. Bu manada da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yılları felsefesinin, zihniyetinin yol açtığı bu milliyetçi ve toplumu tekdüze gören anlayışının çözemediği sorunlarının Dersim'deki yansımaları ya da bir bütün olarak Aleviler üzerinden okumaya çalışırsak, Alevilere bir yansımasıdır.

FIRSATÇI ANLAYIŞIN GEREĞİ 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti herkesi Türk ve İslam görmüştür, İslamla da yetinmeyip herkesi Sünni İslam mezhebine tabii gördüğünden Alevilerin tekkelerini zaviyelerini kapatan bir noktada kalmıştır, ibadetlerini, inançlarını sapkın olarak değerlendirip ötekileştirmiştir. Asimilasyona tabi tutmuş, yer yer sürgün ve göç etmelerle mevcut sorunu halledeceğini düşünerek ertelemiştir, çözülemeyen sorunun çözümsüzlüğünden kaynaklanan problem derinliklidir, bu manada tarisehl travmaları beraberinde bugüne taşıyan özelliktedir.

Sayın Başbakan'ın birkaç hafta öncesinde yeniden Alevi açılımını dillendirmiş olması seçime hizmet eden pragmatist ve fırsatçı anlayışın gereğidir ve biz buradan bir şey çıkmayacağının altını çizmişken Sayın Başbakan Bahçeli başta olmak üzere herkese Dersim'e gitmek bir hünermiş gibi çağrıda bulunmuştur, Sayın Bahçeli de çağrıya icabet edip gitmiştir.

MHP AKP'NİN ÇİZGİSİNDE OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR

Ben bu icabeti iki şekilde okuyorum, birincisi Sayın Başbakan'ın bu davetini karşılıksız bırakmamak, ikincisi ve en önemlisi de AKP'nin tekçi, katı merkeziyetçi, militarist ve Kemalist çizgiden dışında olmadığının da göstergesi olabilecek bir ziyarti zorunlu görmüştür. Burada anlaşılması gereken MHP'nin de Sayın Bahçeli'nin de AKP'nin çizgisinden öte bir nokta ifade etmeyeceği, devletin o eski statükosundan yana inkarcı, asimilasyoncu politikalarından yana olduğunun beyanatıdır. Zaten gittiğinde de göstermelik olarak cemevi ve camiyi ziyaretle yetinmiş, herhangi bir çözüm parametresi geliştirmemiş, Türkçülük vurgusunun öne çıktığı bir konuşmayla yetinmiştir. Milliyetçidir, şovendir, onun gözünde milletin çoklu kültürü önem arzetmez. Halbu ki toplum canlı bir organizmadır. Çoklu etnik kimliğe, çoklu kültüre, çoklu dinsel ve inançsal kimliklere sahip bu toplum gerçeğini göremediğimizde yakın zamana kadar yaşadığımız acıları yeniden yaşamak durumunda kalırız ki asıl günah olan budur. Dersim 37-38'de 60 bin insan katledilmişti, orada yaşanan sadece insani bir katliamdan da öte doğanın katledilmesi, insanlığın ortak değeri olan inançların kültürlerin yok edilmesine hizmet eden bir katliamdır. Yapılması gereken bunun yüzleşmek olmalıyken sadece Dersim'i ziyaret çok da anlamlı değildir.