BIST 9.994
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.431,65
HABER /  POLİTİKA

Bahçeli neyi kumar gördü?

Parti kapatma davasında AK Parti ve MHP farklı düşünüyor. Bahçeli bu duruma işaret ederek AK Parti'ye şu uyarıyı yaptı.

Abone ol MHP lideri Devlet Bahçeli, AK Parti'nin parti kapatmaya ilişkin referandum önerisini "Ülkenin ve demokrasinin geleceği üzerine kumar oynanması anlamına gelecektir"dedi.

Bahçeli bu durumun rejim bunalımına davetiye çıkaracağıını iddia etti.

MHP lideri, DTP'nin kapatılmamasını içeren bir yasal düzenlemeye şiddetle karşı çıktı.

İktidarın Ergenekon soruşturması ile kapatma davası arasında ilişki kurarak gündemi saptırdığını ileri sürdü.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında şunları söyledi:

BAKAN FARUK ÇELİK VE ARINÇ'I ELEŞTİRDİ

Ortaya çıkan tablo marazi durumdur. Akıllarını başlarına toplamalarını samimi bir şekilde diliyorum. Erdoğan'ın açıklamaları ciddi risk oluşturmaktadır. "Kanı bozuklar" ve ölümü hatırlatan imalarla tahrik fırtınalarının estirildiği bir çekişme ortamı yaratılmıştır. Duygusal sözlerle halk kitlelerini sokağa dökecek tahrikler yapılmaktadır. Bize kurulan tezgahları biliyoruz diyen Başbakan herkesi töhmet altında bırakmaktadır.

Bu şekilde hak aranmaz. 22 Temmuz’da alınan oylar anayasadan sapma konusunda bir icazet sayılmamalıdır. İktidarın meşruiyet yolundan ayrılmaması zorunluluktur. Bu noktada ana muhalefet partisi de siyasi hesapları aşmalı daha yapıcı olmalıdır. Süslü ifadelerin kedini demokrat yapmayacağını Erdoğan bilmelidir.

UCUZ SİYASET TÜCCARI

"Durmak yok yola devam" sloganı olur olmaz yerde kullanan Erdoğan, sonucunu ciddi olarak düşünmeli. Aksi takdirde demokrasiyi çıkmaza sürükleyenler tarihe "ucuz siyaset tüccarı" olarak geçecektir.

Gündem saptırılıyor. Çetelerin gölgesine sığındılar. Herkesten ve herşeyden şikayet ediyor. İma yoluyla konuşmak ve şaibeler Başbakana yakışmamaktadır.  Boş ve anlamsız konuşmayı bırakmalı ve çetelerle mücadelede gereğini yapmalıdır.

PARTİ DEĞİL SİYASİLER YARGILANSIN

Siyasi partilerin kapatılması halinde oy verenler ve teşkilatlar cezalandırılmaktadır. Aynı kefeye konularak kurunun yanında yaşın da yanması önem kazanmaktadır.

Bireysel sorumlulara siyasi yaptırımla cezalandırılması ve yargı yolunun açılması en makul yöntemdir. Sorumluların milletvekilliği düşürülmelidir. Şiddeti ve terörü siyasal bir amaç olarak gören siyasi partilerin bu çerçevenin dışında tutulması hakkaniyete aykırı durum olmayacaktır.

"DTP KAPATILSIN" İMASI

Bununla birlikte basına yansıyan bazı görüşler ile MHP’nin kavramsal yaklaşımı arasında temel bazı farklılıklar olduğunu söylemek mümkündür. Parti kapatma davası siyasi izne bağlanmamalı. Terör ve şiddeti öven partiler kapatılmalı. Dokunulmazlık konusunda ısrar edilirse mutabakat olmaz.

REFERANDUM KUMAR OLUR

 Parti kapatılmasını bütünüyle yasaklayan, terör ve bölücülüğün siyasi planda önünü alabildiğine açan, bireysel sorumluğu kağıt üstünde bırakan düzenlemeleri cumhuriyetin temel ilkelerini yıkmayı amaçlayan siyasi faaliyetleri meşru hale getiren bir düzenleme için sayısal engel yok.

Ancak bunun çok ağır sorumluluğu kendisine ait olduğu bilinmelidir
Rejim bunalımı ve iç çatışmaya davetiye çıkarmak demektir. Siyasi bir kumar vasıtası haline getirilecek olan referandum, ülkenin ve demokrasinin geleceği üzerine kumar oynanması anlamına gelecek ve kestirilemeyecek sonuçlar doğurabilecektir. AKP demokrasinin geleceği için mutabakat aramalı.

IRAK VE AFGANİSTAN

Irak Türkiye'nin güvenliği için büyük bir tehdit. Kerkük Kürt gruplar tarafından gasp ediliyor. Cheney'in talepleri şu noktada toplanıyor:

ABD'nin iznine bağlı operasyonlar neticesinde teröre siyasi çözüm ve Barzani ile ilişkilerin normalleştirilmesi istenmiştir. Afganistan'da ek asker talebi NATO zirvesinde yapılacak. ABD Taliban'la çatışmaya girmemizi istiyor.

SABRIN TAŞTIĞI NOKTA

Nevruz'da sokaklara çıkan bölücüler tahriklerini tırmandırmışlardır. İmralı canisini sahiplenme gününe dönüşmüştür. Kitlesel ayaklanma provoları yapılmıştır.

Teröre açıkça destek veren bölünme ve parçalanma modelleri açıkça dile getirilmiştir. Bölücülükten mahkum birisi İmralı canisine 2 yıl sonra tahliye tarihi vermiştir. Korkarız ki bu ihanetler daha da artacak.

Bunun sorumlusu Başbakan Erdoğan'dır. Bizi teselli dene ise halkın gösterdiği sağduyudur. Unutmasınlar ki sabrın taştığı noktayı Türk tarihine bakarak görebilirler.