BIST 9.739
DOLAR 32,51
EURO 34,79
ALTIN 2.424,79
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bahçeli koalisyona kapıları kapadı mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ziyaretinin ardından dün de koalisyon için Bahçeli'nin kapısını çaldı. İşte görüşmenin detayları;

Abone ol

MHP'de koalisyon için kapılar kapandı mı? Ankara kulisleri Davutoğlu- Bahçeli görüşmesi sonrası bu sorunun cevabını tartıştı. Başbakan Davutoğlu'nun görüşme sonrası "Bahçeli hükümet ortaklığında bulunmama tarzında bir yaklaşım içinde bulunduklarını ifade ettiler" açıklamasında bulunurken, MHP cephesinde ise görüşmeye ilişkin bir değerlendirme yapılmadı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ziyaretinin ardından dün de koalisyon için MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya geldi. Bahçeli, Davutoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun aksine MHP Genel Merkezi'nde değil TBMM'deki makamında kabul etti. 

HEYETTE KİMLER YER ALDI?

Görüşmede Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Genel Sekreter Haluk İpek, eski Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Ankara Milletvekili Ertan Aydın eşlik etti. MHP heyetinde ise Devlet Bahçeli'nin yanında Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Genel Sekreter İsmet Büyükataman, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı yer aldı.

TEK TARAFLI AÇIKLAMA

Görüşmeye ilişkin tek açıklama ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Meclis'teki 1 saat 44 dakikalık görüşle sonrası Davutoğlu,  Bahçeli ve ekibine, görüşmelerde gösterdikleri misafirperverlik ve sıcaklık için teşekkür etti.

BAHÇELİ KOALİSYONA OLUMSUZ 

“Karşılama, sohbet esnasında gündeme gelen konular, konuların akışı bağlamında eminim Sayın Bahçeli için de aynı şey geçerlidir, benim de istifade ettiğim son derece güzel bir görüşme oldu" diyen Davutoğlu, şöyle konuştu;

“7 Haziran seçimlerini böyle yorumlamakta olduklarını, kendilerinin başarı dileklerinden sonra bize, kendilerinin hükümet ortaklığı konusunda, böyle bir ortaklık çalışmasında bulunmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Tabii bu MHP'nin ve Sayın Bahçeli'nin kendi tutumları itibarıyla saygı duyduğumuz bir görüştür ama yine karşılıklı olarak bundan sonrasıyla ilgili de görüş teatisinde bulunduk.

TEMASLAR SÜRECEK

Arkadaşlarımızın temas halinde olmalarının faydalı olacağı hususunda mutabık kaldık. Daha sonra da tekrar gelişmelerle bağlantılı olarak bir araya gelme konusunda bir mutabakatımız oldu. Yani ihtiyaç olması halinde tekrar görüşme hususunda ortak bir yaklaşımımız oldu.

Bu yeni ortaya çıkan bir durum olmadığını ifade ettiler, yani 7 Haziran'dan beri sürdüregeldikleri tutumun da devamı olarak... Bu tutuma saygı gösteriyorum ama AK Parti olarak bizim tutumuz itibarıyla bakıldığında bütün partilerle görüşmelerimizi sürdüreceğiz ve bir hükümet ortaklığı kurulana kadar da bütün partilerle eşit mesafeyi muhafaza etmeye devam edeceğiz.

"DİYALOĞUN SÜRDÜRÜLMESİ GEREKİYOR"

Bu bağlamda bundan sonraki gelişmeler çerçevesinde hem arkadaşlarımız hem de ihtiyaç duyulması halinde - ki duyacağımız büyük bir ihtimaldir - duymamız da doğaldır, Sayın Bahçeli ile bayram sonrasında ikinci bir görüşme çerçevesinde tekrar bir araya gelme imkanımız var. Bunun da her an gerçekleşebileceği konusunda mutabık kaldık."

BAHÇELİ POZİSYON MU BELİRLEDİ? 

Davutoğlu, “Tekrar ihtiyaç olması halinde görüşülebileceğini söylediniz. Böyle durumda, Sayın Bahçeli 'CHP ile koalisyon olmazsa yeniden görüşürüz' diye mi bir pozisyon belirledi” şeklindeki soru üzerine, şunları kaydetti:

“Böyle bir ifade CHP ile görüştükten sonra olmazsa gibi bir ifade, o anlamda değil. Kendilerinin tutumları zaten kamuoyuna açıkladıkları tutum çerçevesinde, hükümet ortaklığı kurmama ve muhalefette kalma, genel yaklaşımları olduğunu ifade ettiler. Tabii Sayın Bahçeli adına ona atfen konuşmam doğru olmaz. Kendisi de bunu ifade ederler ama hükmet ortağı olmama yönünde bir yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Yoksa hangi partiyle neleri yapacağı konusunda kendilerinin kanaatleri de olur da esas itibarıyla husus budur."

"TEKRAR BİR ARAYA GELİNEBİLİR"

İhtiyaç olması halinde CHP ile bir görüşmenin bir aşamasında sonuca ulaşıp ulaşmamasından bağımsız olarak tekrar Bahçeli ile bir araya gelebileceğini ifade eden Davutoğılu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her an ülke meseleleri konusunda, o da ben de şunda mutabık kaldık; Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması lazım, Sayın Bahçeli de aynı kanaatte biz de. Güçlü bir hükümet kurulması lazım. O da aynı kanaatte biz de aynı kanaatteyiz. O kendi parti tutumu ve yaklaşımları itibarıyla bir siyasi tercihte bulunuyor. Bunu biz saygıyla karşılıyoruz ama bu, bundan sonra görüşülmeyeceği ya da değişik şartlarda bir araya gelinmesine ihtiyaç olduğu gibi bir tabloyu da ortaya çıkarmıyor. Tekrar dediğim gibi bir araya gelebileceğimizi de tekrar görüşebileceğimizi de teyit ettik. Arkadaşlarımız da temas halinde olacaklar. Onu da teyit ettik."