BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bağış'tan İsveç'e teşekkür

Egemen Bağış, İsveç'te bir caminin minaresinden cuma günleri ezan okunmasına izin verilmesine ilişkin mektup yolladı.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç'te bir caminin minaresinden cuma günleri ezan okunmasına izin verilmesinden sonra İsveç AB Bakanı Birgitta Ohlsson'a mektup göndererek teşekkürlerini iletti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç Avrupa Birliği Bakanı Birgitta Ohlsson'a teşekkür mektubu yazdı. Bağış, mektubunda İsveç AB Bakanı Ohlsson'ın Botkyrka şehrindeki Fittja Camii'ne yapmış olduğu ziyareti ve Ohlsson'ın Cuma günleri minareden ezan okunmasına izin verilmesine ilişkin Belediye Meclisi kararı hakkındaki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bağış, Ohlsson'ın ziyaretinin ve açıklamasının İslamofobinin birçok ülkede yükselişe geçtiği bir dönemde, İsveç'teki Müslüman toplulukların sosyal hayata daha fazla katılmasına ve gerek İsveç'te gerekse Avrupa kıtasında farklı inançlara sahip kişiler arasında diyalogun güçlenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Bağış, çeşitli kültürlerin uyum içinde bir arada yaşaması için, birbirlerinin değer ve sembollerine gösterilen karşılıklı saygının büyük önem taşıdığını kaydederek, AB'nin 'çeşitlilik içinde birlik' sloganın da ifade edildiği üzere, diyalog ve saygı ortamının sağlanması amacıyla kurulduğunu aktardı. Bağış, şunları kaydetti:

"Türkiye, yüzyıllardır barış içinde bir arada yaşamaya örnek teşkil etmektedir. Türkiye'nin AB'ye üye olmasının, kültürlerarası diyalogun güçlendirilmesine ve yanlış anlamaların ve önyargıların giderilmesine katkı sağlayacağı konusunda hiç şüphem yoktur. İstanbul'da üç önemli dinin ibadet yerleri olan camiler, sinagoglar ve kiliseler çok uzun zamandır bir arada bulunmaktadır. Bu düşüncelerden hareketle sizi, bu konunun önemini vurgulamak üzere Türkiye'ye davet etmekten memnuniyet duyarım. Ziyaretiniz, karşılıklı olarak önem atfettiğimiz konuları ele alma imkanı da sunacaktır."

İsveç'te Botkyrka İslam Kültür Derneği Başkanı İsmail Okur'un 24 Ocak 2012 tarihinde, Fittja Ulu Cami'nin bağlı olduğu belediyeye başvurarak, cami minaresinden cuma günleri ezan okunması konusunda izin istediği ifade edildi. Konuyu değerlendiren belediye üyelerinin yaptıkları toplantıda başvuruyu kabul ettikleri kaydedildi. Botkyrka Belediye Meclis üyelerinin yaptığı toplantıda ezan başvurusunun gündeme alındığı kaydedilerek, uzun süren tartışmaların ardından ülkede ilk kez minareden hoparlörle ezan okunması talebinin kabul gördüğü bildirildi. İlk ezanın ise Mart ayı sonunda okunabileceği ifade edildi.