BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bağışlanan organlarıyla umut oldu

Afyonkarahisar’da beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki hastanın ailesi tarafından bağışlanan organları 2 kişiye umut oldu.<br/>2 Mayıs Cuma ...

Abone ol

Afyonkarahisar’da beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki hastanın ailesi tarafından bağışlanan organları 2 kişiye umut oldu.
2 Mayıs Cuma günü yüksek tansiyona bağlı geçirdiği beyin kanaması sonrası Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan 67 yaşındaki Ayşe İbiş isimli hastanın dün gece beyin ölümü gerçekleşti. Ailesinin organları bağışlama kararının ardından Antalya’dan gelen 3 kişilik özel bir ekip tarafından gerçekleştirilen ameliyatla İbiş’in 2 böbreği alındı. Alınan böbreklerin Antalya’da 2 hastaya nakledileceği öğrenilirken, hastanın yaşlılık ve diğer hastalıklarından dolayı sadece böbreklerinin alınabildiği öğrenildi.
Organ bağışı ile ilgili bir açıklama yapan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi yöneticisi Dr. Hasan Aslan, acı ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını kaydederek, organ bağışında bulunan İbiş’in ailesine teşekkür etti. Dr. Aslan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Dün akşam aile ile birlikte bir dramı, acıyı yaşadık fakat organ bağışının öneminin bilincinde olan bir aileydi. Hastamızı kaybettik ama yeni hayatlara umut olduk. Ailemiz umut olma yolunda karar verdi ve bu konuda hareket ettiler. Ben hastamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Türkiye’de organ bağışı bekleyen 55 bin diyaliz hastası olduğunu düşündüğümüz zaman bu bağışın ne kadar önemli olduğunu farkına varmamız gerekiyor. Türkiye’de organ bağışı bekleyen 55 bin diyaliz hastası var ve 1 yılda beyin ölümü gerçekleşip organ bağışı yapılan hasta sayımız ise 800 civarında. Bu istatistiki veri, organ bağışına duyulan ihtiyacın boyutunu ortaya koyuyor. İnsanlarımızın organ bağışının öneminin farkında olması gerektiğini düşünüyorum."
Operasyonda görev alan genel cerrahi uzmanı Dr. Yüceer Yüksel ise, ameliyatın başarılı geçtiğini kaydederek, hastanın Hepatit geçirdiği için karaciğerinin bozuk olduğunu ve bu yüzden sadece 2 böbreğinin alındığını söyledi.
Gerçekleştirilen ameliyat sonrası İbiş’ten alınan 2 böbrek, nakledilmek üzere kara yolu ile sabaha karşı Antalya’ya gönderildi.
(İHA)