BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Bağımsızlar neden Diyarbakır'ı seçti?

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, asıl meselenin Kürt varlığının kabulünde yaşandığını iddia etti

Abone ol

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, ''Demokratik hukuk devletinin oluşması, artık farklı fikirlerin ve düşüncelerin ötelenmediği, demokratik bir siyaset mantığının oturtulması için çaba gösteriyoruz'' dedi. Türk, grup toplantıları için neden Diyarbakır'ı seçtiniz sorusuna ise "Kürt coğrafyasının merkezi" sözleriyle açıklık getirdi.

Ahmet Türk, önceki gün geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden eski BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın ailesine taziyede bulunmak üzere Muş'a geldi.

Türk, Muş Havaalanı VIP salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Yaman'ın ölümünün kendilerini derinden üzdüğünü söyledi.

"MESELE KÜRT MESELESİ"

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin parlamentoda yemin etmemelerine ilişkin bir soru üzerine Türk, ''Demokratik hukuk devletinin oluşması, artık farklı fikirlerin ve düşüncelerin ötelenmediği demokratik bir siyaset mantığının oturtulması için çaba gösteriyoruz. Hatip Dicle, çok değerli arkadaşımızdır. Mesele bunu aşan bir şeydir. Değişen dünyada, değişimin yaşandığı bir ülkede halen Kürtler var mıdır yok mudur? Sorun nasıl çözülecektir gibi bir tartışmanın içindeyiz. Bizim üzerinde durduğumuz budur. Israrımız demokratik bir Türkiye'dir'' diye konuştu.

"DEMOKRATİK AYIP"

1990'dan beri kendilerinin dahil olduğu partilerin kapatıldığını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

''1990 yılından beri 7 partimiz kapatıldı. Milletvekiliyken parlamento dışına itildik. Partinin siyasi sorumluluğunu alırken, partimiz kapatıldı ve milletvekilliğimiz düşürüldü. Hatip Dicle de bir demokrasi mücadelesi verdiği için bu noktadadır. Mazbatasını almasına rağmen iptal edildi. Hak etmediği, halkın iradesiyle seçilmeyen bir milletvekilinin hanesine 80 bin oy yazıldı. Bu demokrasi açısından büyük bir ayıptır.''

"DİYARBAKIR KÜRT ÇOĞRAFYASININ MERKEZİ"

Grup toplantılarını Ankara'nın dışında başka illerde de yapabileceklerini dile getiren Türk, şöyle devam etti:

''Grup toplantılarını gerekirse Diyarbakır'da yaparız, gerekirse Ankara'da da yaparız. Diyarbakır, halkımızın olduğu güçlü bir merkez. Ankara da siyaset merkezidir. Biz buradaki siyasetimizi elbette ki her alanda yapacağız. Gerekirse Van'da, İstanbul'da bir araya geliriz. Diyarbakır, halkımızın bizimle diyalogda olduğu, sivil toplum örgütlerimizin en güçlü olduğu bir merkezimizdir. Diyarbakır, Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmüş olması, yine 6 milletvekiline sahip olduğumuz bir yer olması ve Kürt coğrafyasının merkezi olması açısından önemlidir.''