BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,69
ALTIN 2.407,04
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bağımsız yargıdan bahsetmek imkansız!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de bağımsız bir yargıdan bahsetmenin artık imkansız hale geldiğini belirterek, "Adalet sistemi üzerinden siyasi hedefler gözeten iktidarın bu girişimlerine derhal son vermesi gerekir" dedi...

Abone ol

İNTERNET HABER- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de bağımsız bir yargıdan bahsetmenin artık imkansız hale geldiğini belirterek, "Adalet sistemi üzerinden siyasi hedefler gözeten iktidarın bu girişimlerine derhal son vermesi gerekir" dedi CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de bağımsız bir yargıdan bahsetmenin artık imkansız hale geldiğini belirterek, "Adalet sistemi üzerinden siyasi hedefler gözeten iktidarın bu girişimlerine derhal son vermesi gerekir" dedi.

Tanrıkulu yazılı açıklamasında, yeni adli yılın Türkiye'de yargının siyasetin vesayeti altına alındığı ve adalet sisteminin halk nezdinde ciddi güven kaybı yaşadığı bir dönemde açıldığını ifade etti. Adalet terazisinin siyasi erki elinde bulunduran güçlerin arzu, talep ve talimatları doğrultusunda "eğilip büküldüğü" bir ortamda ciddi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu belirten Tanrıkulu, "Bir taraftan hukuki kılıf uydurularak yürütülen siyasi davalarda yaşanan hak ihlalleri sürerken, diğer taraftan yine siyasi amaçlarla doğrudan avukatların hedef alındığı, tutuklandığı bir dönemden geçiyoruz" dedi.

Eğer bir toplumun adalet sistemine güveni kalmamışsa, devlete dair hiçbir konuda güveni kalmamış demek olduğunu savunan Tanrıkulu şöyle devam etti:

"Devlet sisteminin en hassas yapılarından birini teşkil eden yargının esas dayanağı bağımsızlıktır. Ne yazık ki Türkiye'de bağımsız bir yargıdan bahsetmek artık imkansız hale gelmiştir.

Öte yandan gerek Türkiye'deki yasaların gerekse Türkiye'nin imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmelerin yurttaşların lehine değil, iktidarın çıkarlarına göre yorumlandığı algısı, neredeyse benimsenmiş bir çarpıklık haline gelmiştir.

Yeni adli yılın, adalet sistemindeki çarpıklıkların giderilmesine vesile olmasını ümit etmekle birlikte, bu konuda yoğun bir mücadele yürütülmesinin de kaçınılmaz olduğu kanaatindeyim. Eğer bir toplumun adalete olan güvenini de yitirtirseniz, o toplumu da yitirmeye başlarsınız. Dolayısıyla adalet sistemi üzerinden siyasi hedefler gözeten iktidarın, bu girişimlerine derhal son vermesi gerekir.

Ağır sorunlara rağmen tüm adliye çalışanlarına yeni dönemde başarılar dilerken, adalet terazisinin hukuktan, insan haklarından şaşmamasını temenni ediyorum."