BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.418,18
HABER /  GÜNCEL

Bağımsız Kürdistan ilan ediliyor flaş gelişme!

IRAK'ı tamamen parçalayacak adım atılıyor. Mesud Barzani bağımsız Kürdistan ilanı için talimat verdi. Ankara bu gelişmeye nasıl tepki verecek?

Abone ol

Mesud Barzani Kürdistan devletini ilan etmeye hazırlanıyor. Barzani'nin sitesi flaş gelişmeyi duyurdu. Mesud Barzani, bağımsızlık referandumu için hazırlık yapılması talimatı verdi.

Karar Kürdistan Demokrat Partisi'nin dün yaptığı toplantıda alındı.  Barzani'nin sitesi Rûdaw’a konuşan KDP’nin yetkili isimlerinden olan Aras Haso Mirhan, toplantının ana maddesinin bağımsız Kürdistan ilanı olduğunu açıkladı.

Mirhan Barzani'nin bu toplantıda bağımsız Kürdistan referandumu için diğer partilerle görüşme talimatı verdiğini söyledi.  Önümüzdeki günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile önemli bir toplantı yapılacağını belirten Mirhan, daha sonra diğer partilerle de biraraya gelinerek, bağımsızlık için yapılması gerekenlerin konuşulacağını aktardı.

BİR YIL ERTELENEN BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Mesud Barzani 3 Temuz 2014’te Kürdistan Parlamentosu’nda gerçekleşen kapalı oturumda bağımsızlık için referandum hazırlığı yapılmasını talep etmişti.  IŞİD’in Musul ve daha sonra Kürdistan Bölgesi’ne saldırması, referandumun rafa kaldırıldığı yorumlarını beraberinde getirmişti.

KÜRT DEVLETİNE KARŞI DEĞİLLER

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Virginia eyaletinde gurbetçi Kürtlerle biraraya gelen Barzani, şunları söylemişti:

“IŞİD savaşı sonrası farklı bir durum ortaya çıkmıştır. Ben daha önce hiçbir devletin Kürt devleti sözünü duymak istediğini hatırlamıyorum. Ancak şimdi birçok ülke açıktan bizi destekliyor. Ayrıca hiçbir ülke bizim bağımsızlığımıza karşı değil.”

SUUDİ ARABİSTAN KRALI SÖZ MÜ VERDİ?

Bağımsız  Kürdistan için zemin yoklayan Mesud Barzani, en son 1 Aralık’ta Suudi Arabistan’ın başkenti Rıyad’da, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşmüştü. 

Riyad temaslarının ardından Barzani’nin, yakın çevresine, “Bağımsızlık ilan etsek karşı çıkmazlar” dediği ortaya çıkmıştı.

TÜRKİYE BAYRAK JESTİ İLE ONAY MI VERDİ?

Barzani'nin sitesi Rudaw'da Türkiye'nin de bağımsız Kürdistan devletine karşı olmadığı iddiası yer aldı. Haberde geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gelen Barzani'nin havalimanı VIP salonunda, sehpada Türk ve ırak bayraklarının yanındaki Kürdistan Bayrağı ile karşılandığı hatırlatıldı. Barzani’nin, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştüğü Çankaya Köşkü’nde de Kürdistan Bayrağı yerini almıştı.

2 DEVLET BAĞIMSIZLIĞA DESTEK VERDİ

Barzani, geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyaretlerde, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan, bağımsızlık konusunda tam destek almıştı.