BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.415,19
HABER /  DÜNYA

Babacan’dan 10 yıl öngörüsü

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Geçtiğimiz 10 yılla, gelecek 10 yılı mukayese ettiğimiz zaman gelecek 10 yılda, gelişmekte olan ülkelerin ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Geçtiğimiz 10 yılla, gelecek 10 yılı mukayese ettiğimiz zaman gelecek 10 yılda, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacak” dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı Rixos Otel’de gerçekleşti. Toplantıda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Babacan, 2014 yılının birlik, beraberlik yılı, kardeşlik yılı, muhabbet yılı olmasını temenni etti. Türkiye’nin G-20 üyesi olduğunu ve önümüzdeki yıl dönem başkanı olacağını ifade eden Babacan, bu çalışmalar vesilesiyle küresel ekonomideki tüm gelişmeleri sıkı bir şekilde takip ettiklerini kaydetti.
Babacan, Türkiye’nin şu anda dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğunu vurgulayarak,Türkiye’nin tarımda yedinci, gelen turist sayısında ise altıncı sırada olduğunu da söyledi.
Türkiye’nin artık dünyada söz sahibi bir ülke olduğunu belirten Babacan, Türkiye’nin dünyaya son derece entegre olduğunu ve bu nedenle gelişmelerin çok iyi okunması gerektiğini kaydetti.

“DÜNYA EKONOMİSİNDE YÜZDE 2,9 OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR”
Geçen yılın başında, 2013 için dünyada yüzde 3,6 büyüme beklendiğini hatırlatan Babacan, bugün bakıldığında dünya ekonomisinin yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini anlattı. 2014’le ilgili beklentilerin de aşağı yönlü revize edildiğini söyleyen Babacan, ABD’de de durumun aynı olduğunu söyledi. Babacan, uzun bir süredir negatif büyüme rakamları elde eden Avro Bölgesi’nin ise yüzde 1 civarında büyümesinin beklendiğini kaydetti.
Gelişmekte olan ülkelerde de durumun farklı olmadığını bildiren Babacan, bu ülkelerin 2013 yılında yüzde 5,6 büyümesi beklenirken, bugün itibarıyla yüzde 4,5’lik bir rakamın söz konusu olduğunu söyledi.
Çin’in dışarıda tutulduğunda bu oranın daha da düştüğünü ifade eden Babacan, "Yani 2013 yılında biz, Çin dışında tüm gelişmekte olan ülkelerin yaklaşık 1 puanlık üzerinde bir büyüme sergilemiş olacağız. 2014 yılında da Çin dışında tüm gelişmekte olan ülkelerin ortalaması kadar bir büyümeyi gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.
Dünya ticaretinde de beklenen artışın elde edilemediğini anlatan Babacan, özellikle 2013’ün mayıs ayından bu yana gelişmekte olan ülkelerle alakalı beklentilerin ciddi oranda revize edildiğini kaydederek, "Geçtiğimiz 10 yılla, gelecek 10 yılı mukayese ettiğimiz zaman gelecek 10 yılda, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, geçmiş 10 yıla göre daha düşük olacak. Artık Çin’de yüzde 9’luk, 10’luk büyüme oranlarını görmeyeceksiniz. Yani gelecek 10 yıl, geçmiş 10 yıla göre ortalama büyümelerin daha düşük olduğu bir dönem olacak ama buna rağmen, gelişmekte olan ülkeler yine de gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek büyüme oranları sergilemeye devam edecek. Dolayısıyla yatırım, büyüme, dinamizm dendiğinde adres yine gelişmekte olan ülkeler olacak" değerlendirmesini yaptı.
(İHA)