Azerbaycan'da başörtüsü tartışması büyüyor! Öğrenciler gözyaşlarına boğuldu
Azerbaycan'da başörtülü kız öğrencilerin devlet okullarına alınmadığını gösteren görüntüler sosyal medyada yeniden gündem oldu. Tartışmaların odağında, 21 Eylül'de kabul edilen ve okul kıyafetlerine ilişkin kuralları düzenleyen karar yer aldı. Metinde başörtüsü açıkça belirtilmezken, uygulamanın nasıl yorumlandığı tartışma konusu oldu.
Azerbaycan'da devlet okullarında başörtülü öğrencilerin okula alınmadığı görüntüler, haftanın ilk ders günü olan 12 Ekim Pazartesi sosyal medyada yeniden gündem oldu. Başörtülü kız çocuklarının okul kapısından geri çevrildiği ve gözyaşlarına boğulduğu görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı.
Tartışmanın çıkış noktası, Bakanlar Kurulu'nun 21 Eylül 2026 tarihli ve 309 sayılı kararı. Başbakan Ali Esedov'un imzasını taşıyan karar, devlet okullarındaki öğrenci kıyafeti kurallarını yeniden düzenliyor. Metinde başörtüsü ifadesi geçmese de okullardaki uygulama düzenlemenin pratikte nasıl yorumlandığı sorusunu gündeme taşıdı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise 2 Ekim'de Yeni Azerbaycan Partisi kongresinde başörtüsünü anmadan 'herkes yerini bilmeli' diyerek işlerine ve yaşam tarzına karışılmaması gerektiğini söylemişti.
KARAR 21 EYLÜL'DE ÇIKTI
Karar, 2022 tarihli 96 sayılı kararda değişiklik yapıyor. APA'nın aktardığına göre metin, okul kıyafetinin bütünlüğünü bozan ve laiklik ilkesine uygun olmayan giyim unsurlarına izin vermiyor. Velilerin de çocuklarının kurallara uymasını sağlaması isteniyor.