BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Azerbaycan İsrail destekçisi mi? Ahmet Hakan gerçeği yazdı

Azerbaycan'ın İsrail'i desteklediğine dair söylentiler üzerine yazar Ahmet Hakan, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini desteklediklerini belirten Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un açıklamasını yazısına taşıdı.

Abone ol

İsrail-Filistin çatışmasıyla birlikte Azerbaycan-İsrail arasındaki yakın askeri ve ekonomik ilişkiler yeniden gündemde.  

7 Ekim'de başlayan savaş sonrası Azerbaycan'ın İsrail'e destek çıktığı iddiaları hızla yayıldı. 

Eleştirilere katılmayan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Azerbaycan’ın Filistin / İsrail politikasının Türkiye’nin politikasıyla aynı olduğunu yazdı.

Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletine destek

Ahmet Hakan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un konuyla ilgili çeşitli uluslararası platformlarda açıkladığı görüşlerini aktardı: 

“Filistin halkının devlet olma mücadelesini destekliyoruz. Filistin Devleti için şu iki ilke temel alınmalıdır... BİR: Uluslararası hukukun normları ve BM kararları. İKİ: Başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet."

Bu arada Azerbaycan’ın BM Bayındırlık Ajansı aracılığıyla Filistin’e 1.6 milyon dolar yardım ettiğini de vurgulamalıyım."

Ahmet Hakan'ın yazısının tamamı

Azerbaycan-İsrail ilişkileri

İsrail 1991’de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ı ilk tanıyan ülkelerden biriydi. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1992’de başladı, 1993’te İsrail Bakü’de büyükelçilik açtı. Karabağ zaferinde İsrail’in Azerbaycan’a desteği, ayrıca İran’ın hem savaş sırasında hem de sonraki süreçte Ermenistan’a destekten geri durmaması ve Azerbaycan’a yönelik çeşitli saldırgan söylem ve eylemleri İsrail ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin daha da yakınlaşması için ortam oluşturdu. 

30 yıldır İsrail’de resmi temsilcilik açmayan Azerbaycan Tel Aviv’de Temmuz 2021’de Ticaret Ataşeliği ve Mart 2022’de Turizm Ofisi açtı. Azerbaycan’ın Türkiye ve İsrail ile yakın ilişkilerini sindiremeyen İran’ın, gözdağı vermek amacıyla Ermenistan/Kafan’da başkonsolosluk açmasının ardından Azerbaycan Ekim 2022’de İsrail’de büyükelçilik açma kararı aldı. Mart 2023’te Azerbaycan Büyükelçisi İsrail’de göreve başladı.

2023 ile iki ülke arasında ziyaret trafiği yoğunlaştı. Altyapı oluşturmaya yönelik bu ziyaretler, Herzog’un ziyaretiyle zirve noktasına ulaştı. Görüşmede iki ülke arasında sağlık ve tıp eğitimi alanlarında 2023-2028 yılları arasında geliştirilmesi hedeflenen işbirliği üzerine mutabakat imzalandı. İsrail’in kuruluşunun 75. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katılımının ardından 31 Mayıs’ta Herzog İsrail’e döndü.