BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.437,83
HABER /  DÜNYA

Azerbaycan ile BM arasında kültürel işbirliği

BM ve Azerbaycan arasında kültürler arası diyalog işbirliği anlaşması parafe edildi.

Abone ol

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser ve Azerbaycan Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Elshad Iskandarov, iki kurum arasında kültürlerarası diyalog alanında işbirliğini öngören Faaliyet Planı’nı parafe ettiler.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza töreninde toplantıda konuşan Iskandarov, ülkesinin BM Medeniyetler İttifakı ile işbirliğine verdii öneme dikkat çekerek, Azerbaycan’ın BM Medeniyetler İttifakı bünyesinde gerçekleştirilen bir çok etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

İskendarov, bu bağlamda, Haydar Aliyev Vakfı Başkanı First Lady Mehriban Aliyeva’nın himayesinde 2007 yılında Bakü’de organize edilen “Gençlik Medeniyetler İttifakı Uğrunda” başlıklı konferans ile 2011 yılında Bakü’de gerçekleştirilen 1. Medeniyetlerarası Forumu’nu hatırlattı.

Farklı kültürler ile dinler arasındaki diyalogun geliştirilmesi ve bir anlayışın sağlanmasına bütün uluslararası aktörlerin saygı göstermesi gerektiğini ifade eden İskendarov, Azerbaycan’ın sahip olduğu hoşgörü kültürüyle bu konuda aktif bir rol almakta kararlı olduğunu kaydetti.

Farklı dinlerin ve mezheplerin temsilcilerinin ülkesinde dostluk ve kardeşlik içinde yaşayageldiğini belirten İskendarov, “Çağdaş bir müslüman olarak Azerbaycan, dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan islamofobik eylemlerden endişe duyuyor. Bu bağlamda, İslam’ı dünyaya doğru bir şekilde tanıtmada en büyük sorumluluk da yine müslümanlara ait” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİNDEN MUTLUYUZ

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser de bugünkü dokümanın, geçen eylül ayında iki kurum arasında imza altına alınan mutabakat zaptına ek olarak imzalanan aksiyon planları olduğunu söyledi.

Al-Nasser, bunların, genel itibariyle Azerbaycan'ın BM Medeniyetler İttifakı inisiyatifiyle işbirliğini kapsadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bu bakımdan Azerbaycan'a destek ve işbirliği için teşekkür ediyoruz. Biz BM Medeniyetler İttifakı olarak Azerbaycan ile yapılan bu işbirliği için mutluyuz ve birlikte çalışmalarımızın daha verimli olmasını, daha fazla proje yapabilmemizi diliyorum."

Dinlerarası diyalog, barış eğitimi ve sivil toplumun güçlendirilmesi alanlarında ortak projelerin gerçekleştirilmesini öngören plan, prosedürlerin ardından önümüzdeki günlerde imzalanarak yürürlüğe girecek.

Taraflar geçtiğimiz Eylül ayında Faaliyet planına da esas teşkil eden bir mutabakat zaptını imzalamıştı.