BIST 10.899
DOLAR 32,17
EURO 34,96
ALTIN 2.455,38
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Az yakan doğalgazlı oto

Trafikte rahatça yol alabilen, doğal gazla çalıştığı için dizelin papucunu dama atacak bir otomobil üretildi.

Abone ol

İngiltere'nin batısındaki Bath Üniversitesi'nden araştırmacılar, trafikte rahatça yol alabilen ve doğal gazla çalıştığı için çevreye zarar vermeyen bir otomobil prototipini üretti. Araştırmacılar tarafından halka tanıtılan bir metre genişliğindeki ekolojik otomobile, İngilizce zeki anlamına gelen 'Clever' adı verildi.

Bu isim aynı zamanda 'düşük emisyonlu şehir aracı'nın İngilizcesinin de kısaltılmışı.
Üç tekerlekli mini otomobil, 100 kilometrede 2.5 litre doğal gaz tüketiyor.
İngiliz, Fransız, Alman ve Avusturyalı mühendislerin ortak çalışması olan araç, BMW işbirliği ve AB'nin 1.5 milyon sterlinlik finansman desteğiyle üretildi.

7 bin 200 - 14 bin 400 euro

Beş tane üretilen bu aracın zincirleme üretimi halinde maliyetinin 7 bin 200 ile 14 bin 400 euro arasında olacağı tahmin ediliyor.

Park etmesi kolay ve sürücü dışında sadece bir yolcu taşıma kapasitesi bulunan aracın en yüksek hızı saatte yaklaşık 100 kilometre olacak.

Bath Üniversitesi makine mühendisliği profesörü Graint Owen, ''bu otomobil motosiklet gibi hareket edebiliyor, ancak sürücüsüne otomobil sürdüğü hissini veriyor'' dedi.

Şehir içinde kullanılan araçların sıkıntı yarattığını bildiklerini söyleyen Owen, ''daha sportif bir şey yapmayı denedik. Bu da iki kişi için bir metre genişliğinde çok emin bir araç yapılabileceğini gösteriyor'' diye konuştu.