BIST 10.707
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,07
HABER /  POLİTİKA

Ayna Türk milleti sözünü çizdi

DTP'nin şahin ismi Emine Ayna, ilginç önerilerde bulundu. Bunlardan biri Anayasa'daki Türk milleti sözü yerine Türkiye milleti sözünün getirilmesi. Diğeri de özerk bölgeler.

Abone ol DTP Genel Başkan Vekili Emine Ayna, AK Parti'ye yeni anayasa yapmayı önerdi. Yeni Anayasa'da "Türk Milleti sözünün yerine Türkiye Milleti sözü yazılsın"dedi. Ayna, özerk bölgeler de istedi.

Türkiye'nin artık "krizler devleti" olarak anıldığını belirten Emine Ayna, sorunların kuvvetler birliğini gözeten Anayasa'dan kaynaklandığını savundu.

Yeni anayasa yapılmasını öneren Emine Ayna, Kürtlerin bu anayasada kendilerini görmek istediklerini söyledi. Ayna, Anayasada yer alan ''Türk Milleti'' kavramı yerine ''Türkiye Milleti'' kavramının getirilmesini önerdi.

''ATATÜRK'ÜN ÖNERİSİNİ TARTIŞALIM''

1921 Anayasasının yapıldığı dönemde Mustafa Kemal Atatürk tarafından dile getirilen ve önerilen muhtariyetin yani özerk bölgelerin tartışılması çağrısında bulunan Ayna, ''Bizim önerimiz olarak tartışmak istemiyorsanız Atatürk'ün önerisi olarak tartışalım. Atatürk'ün bu önerisini güncelleştirelim. Bugüne yorumlayalım. İhtiyaçlara cevap olacağını hep birlikte göreceğiz. Demokratik Özerklikten korkmayalım'' diye konuştu.

Ayna, ''Türkiye her ne kadar anayasasında demokratik ve laik bir ülke olduğunu söylese de, anti-demokratik ve anti-laik bir ülkedir. Din işleri ile devlet işlerini ayrıştırmalıyız" dedi.

''AK PARTİ İKİ YÜZLÜ...''

Yüzde 47 oy alan bir hükümetin daha yılını doldurmadan, bu kadar kısa bir sürede ancak bu kadar ülkeyi kaosa sürükleyebileceğini ifade eden Ayna, ''Dün, bugün, yarın ve daha sonra yaşanacak krizlerin temel nedeni AKP'nin demokrasi konusundaki çıkarcı yaklaşımı, iki yüzlü tutumudur. Sadece kendine demokrat olanların gelebileceği yer buraya kadardır'' dedi.

ANAYASA DİNİ KİTAPTAN ÜSTÜN KILINMIŞ

''Anayasa Mahkemesi, verdiği bir kararla yetkisini aşmıştır. Bu nedenle karar hukuki değil, siyasi bir boyut taşımaktadır'' diyen Ayna, ''İnsanların yaptığı, onun da ötesinde askerlerin yaptığı cunta anayasasının dünyanın bulunduğu konuma, AB kriterlerine sosyal-kültürel-siyasal yaşama asla ama asla uymadığı biline biline mevcut anayasa değiştirilememektedir. Çünkü değiştirilemez ve değiştirilmesi asla teklif edilemez maddeler içermektedir. Yani anayasa vahiylerden ve dini kitaplardan üstün kılınmaktadır''  dedi...

KÜRTÇE KANAL YASA DIŞI
TRT'de Kürtçe yayın yapılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştiren Ayna, ''Kürtçe kanal yasa dışıdır. Bugünkü Anayasaya göre uygulanamaz. W, x, q harfleri yasak. Bu iş nasıl olacak? Kürtçe kanalı newrozu nasıl yazacak, nasıl okuyacak? Yasalarla güvenceye alınmamış, kişilerin ve hükümetlerin keyfiyetlerine göre tanınan haklar hak değildir. Kürtleri böyle kandıramazsınız'' dedi.