BIST 10.256
DOLAR 32,20
EURO 34,67
ALTIN 2.449,94
HABER /  DÜNYA

Ayı kurtarma operasyonu

Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çukurçal köyünde yiyecek bulmak için indiği tarlanın birinde çit bağına dolaşması üzerine mahsur kalan yav...

Abone ol

Kastamonu’nun Cide ilçesine bağlı Çukurçal köyünde yiyecek bulmak için indiği tarlanın birinde çit bağına dolaşması üzerine mahsur kalan yavru ayı, görevliler tarafından güçlükle kurtarıldı.
Cide’nin Loç Vadisi Çukurçal köyünde Muhtar Ahmet Savdıç, tarlada bulunan çit bağına dolaşmış bir yavru ayı gördü. Muhtar Savdıç, mahsur kalan yavru ayıyı kurtarmaları için yetkililere haber verdi. Çit bağına takılan yavru ayıyı kurtarmak için 10 kişiden oluşan ekip harekete geçti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü’ne bağlı orman mühendislerinin de yer aldığı ekibe, Veteriner Hekim İhsan Özbay da destek verdi. Yavru ayının acı çektiği ve kurtulmak için mücadele ettiği gözlemlendi. Ekipler, çit bağına dolaşarak mahsur kalan ayıyı önce uyuşturucu iğne ile bayıltmaya çalıştı. Önümüzdeki günlerde kış uykusuna yatacağı için kalın bir yağ dokusu ile kaplı ve 1,5 yaşında olduğu tahmin edilen dişi ayı, görevlilere zor anlar yaşattı. Kalın yağ dokusu nedeniyle vurulan uyuşturucu iğnenin etkisini göstermemesi üzerine uyuşturucunun dozunu artıran görevliler, ayının kısa süre sonra bayılmasıyla ayının kurtulmasını sağladı. Veteriner Hekim İhsan Özbay tarafından sağlık kontrolleri yapılan baygın ayı, ormanlık alana götürülüp bırakıldı. Bir müddet sonra kendine gelen ayı, ormanın derinliklerine doğru uzaklaştı.
Kastamonu İl Şube Müdürlüğü’nde Av Koruma Ekibi Başkanı Ahmet Çarklı, köy muhtarı tarafından kendilerine gelen bir ihbar üzerine ekip olarak olay yerine gittiklerini belirterek, “Tarlanın etrafından çevrili çit bağına dolaşmış vaziyette 1,5 yaşlarında olduğunu tahmin ettiğimiz bir ayıya rast geldik. Veteriner hekim kontrolünde ayıyı önce uyuşturucu iğne ile uyuşturup ardından dolaşmış olduğu çit bağından kurtarıp doğaya salıverdik” dedi.
Yavru ayının köy yakınlarında bulunan tarlaya aç kaldığı için indiğini düşündüklerini ifade eden Çarklı, ayının tarlada kendisine yiyecek ararken çit bağına dolaştığını tespit ettiklerini kaydetti.
(İHA)