BIST 10.086
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.426,87
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Aydın'da Kürtçe kurs gerginliği!

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, tarafından başlatılan sektör toplantıları çerçevesinde bugün Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) ‘Gençlik Sorunları’ ele alındı.

Abone ol

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, tarafından Aydın’da başlatılan sektör toplantıları çerçevesinde bugün Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) ‘Gençlik Sorunları’ ele alındı. ‘Gençlerin Sorunları’ başlığı altında düzenlenen toplantıda bir üniversite öğrencisinin Vali ve Üniversite Rektöründen Kürtçe kurs istemesi toplantıya damgasını vurdu. Toplantıya katılan bazı öğrenciler bu isteği alkışlarla protesto ederken, söz isteyen bir diğer öğrenci, Kürtçe Kurs isteyen öğrenciye ‘bölücülük yapma’ diyerek uyardı. Bunun üzerine devreye giren Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, bu isteğin normal bir istek olduğunu, yeterli talebin gelmesi halinde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde böyle bir kursun açılabileceğini söyledi.
Aydın’da yaklaşık bir ay önce başlatılan sektör toplantılarının bugünkü konusu Aydın Gençliği oldu.

Bunun için ADÜ Kongre Merkezinde üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve daire müdürleri gençlerin sorunlarını dinleyip, çözüm noktasında fikir alışverişinde bulundular. Vali Yardımcıları Alp Aslanargun, Halis Peker ve ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu’nun da hazır bulunduğu toplantının soru cevap bölümünde söz isteyen Sağlık Meslek Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Aydın Ayış, öncelikle salondakilerin Nevruz Bayramını kutladığını belirterek, Üniversite bünyesinde açılan yabancı diller kategorisinde Kürtçe kursunun da açılmasını istediğini dile getirdi. Bu soruyu cevaplayan ADÜ Rektörü Şükrü Boylu, “Kürtçe kurs açılması konusunda herhangi bir yasal engel yok. Ama ilk defa böyle bir teklifle önümüze geldi. Talep olursa böyle bir kurs açılabilir” dedi.

Bunun üzerine söz isteyen ve Kürtçe Kurs isteyen öğrencinin yanında oturan Muhasebe Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi olan Nadile Dönmez, “Arkadaşımızın düşüncesine katılmıyorum. Bu ülke ne zor şartlarda bugünlere geldi bunu herkes biliyor. Bugün buradaysak atalarımızın sayesinde buradayız. Böyle boş düşüncelerle gençliğimizi geçiremeyiz. Bizim daha iyi işlerle uğraşmamız gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca lütfen arkadaşımız bölücülük yapmasın” şeklinde konuştu. Salonda bulunan diğer öğrenciler Nadile Dönmez’in konuşmasını uzun süre alkışlarlarken, diğer öğrencilerde konuyla ilgili görüşlerini belirtmek için söz istediler. Bunun üzerine Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, devreye girerek, toplantının amacından çıkmaması gerektiğini söyledi.

TOPLANTININ ATMOSFERİNİ BOZMAYALIM

Yasalar çerçevesinde Kürtçe Kurs açılmasının herhangi bir engel olmadığını kaydeden Vali Coş, ‘Marifet iltifata tabidir’ diyerek talep olması halinde kurs açılabileceğini söyledi. Toplantının atmosferinin bozulmaması gerektiğini belirten Vali Hüseyin Avni Coş, “İlimizde Kürtçe Kursuna rağbet olursa açılabilir. Marifet iltifata tabidir. Arkadaşımız bu talebini yazılı olarak iletsin. Eğer talep olursa gerekirse Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bile açabiliriz. O arkadaşımız sanırım Kürtçe öğrenmek istiyor. Ama Kürtçe kursu yabancı diller kategorisinde açılamaz. Ancak Türkiye’de konuşulan diller bölümünde açılabilir. Bu isteği de bölücülük, terör konusuna getirmemeliyiz. Böyle yaparsak bu güzel atmosferi bozmuş oluruz. Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşların milli birlik ve beraberliği koruyarak istediği dili konuşabilir. Burada tek vücuduz ve gençliğin sorunlarını konuşuyoruz” diyerek tartışmalara son noktayı koydu.

Toplantının devamında ADÜ öğrencilerinin sorunları ‘Ruhsal, ilişki, madde bağımlılığı, uyum, barınma, ulaşım’ başlıklar altında toplanırken, bazı öğrenciler Aydın’ın çok durağan olduğunu, burs bulmakta zorlandıklarını ve Aydın’da lunapark istediklerini dile getirdiler.