BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ayaş Domatesi tarlada kaldı

Domatesiyle ünlü Ayaş`ta ürünlerine pazar bulamayan üreticiler, ek masraf olmaması için hasat yapmayınca domatesler tarlalarda çürümeye bırakıldı.

Abone ol

Kendine özgü kokusu ve lezzetiyle marka olan Ayaş domatesi, ilçede yaklaşık 350 üretici tarafından 10 bin dekar alanda yetiştiriliyor.

Daha önceki yıllarda 50 bin tona yakın domatesin üretildiği Ayaş`ta üreticiler pazar bulmamaktan dert yanıyor.

Üretici Ali Harmandar, ilçede en önemli geçim kaynaklarından birinin domates üretimi olduğunu belirterek, bazen kâr edememelerine rağmen, uzun yılların alışkanlığı olduğu için domates ekmeye devam ettiklerini söyledi. Daha önceki senelerde ürettiklerini hale götürdüklerini aktaran Harmandar, `Komisyoncudan paramızı almak için aylarca beklerdik. Baktık ki olacak gibi değil, `ürettiklerimizi vatandaşa kendimiz satalım` diye düşündük. Bunu yapınca da zabıtalarla karşı karşıya geldik. Bugün geldiğimiz noktada ürettiklerimizi satamaz olduk. `Ek masraf olmasın` diye hasat yapmadık. Geçen sene soğanlar tarlada kaldı, bu yıl ise domatesler.` diye konuştu. Tarımda girdi masraflarının artmasına karşın, ürün fiyatların son yıllarda aynı düzeyde kaldığını vurgulayan Harmandar, domatesin 3 kilosu 1 TL`ye sattıklarını kaydetti.