BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Avustralya'da Başbakan Gillard'a güvenoyu

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Dışişleri Bakanı Kevin Rudd'ın istifa ederek, iktidardaki İşçi Partisi, liderliğine adaylığını koymasıyla başlayan yarıştan zaferle çıktı.

Abone ol

Julia Gillard Avustralya'nın ilk kadın başbakanı

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, Dışişleri Bakanı Kevin Rudd'ın istifa ederek, iktidardaki İşçi Partisi, liderliğine adaylığını koymasıyla başlayan yarıştan zaferle çıktı.

Yapılan oylamada, Julia Gillard 74, Kevin Rudd ise 31 oy aldı.

Rudd, sonucu kabul edeceğini ve parti liderliği için yeni bir mücadeleye girişmeyeceğini söyledi.

Alınan sonuç, aylardır parti içindeki bölünmelerle karşı karşıya olan Başbakan Gillard için önemli bir zafer. Gillard'ın liderliğini sorgulayan Kevin Rudd'ın aldığı her oya karşılık, Başbakan'a ikiden fazla oy verildi.

2010 yılında Gillard'ın liderliğe gelmesiyle görevinden ayrılan eski başbakan ve dışişleri bakanı Rudd, yeniden başbakan olmak istediğini açık şekilde ortaya koymuştu.

Oylama öncesinde, özellikle son bir haftadır, Julia Gillard ve Kevin Rudd, birbirlerine karşı sert eleştiriler yöneltmişti.

İktidar ve güç mücadelesi

Kazandığı zaferin ardından Julia Gillard'ın önündeki başlıca sorun, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesinde, parti içindeki bölünmeyi sona erdirip güçlü bir lider portresi çizebilmek.

İşçi Partisi içindeki çekişme, muhalefet milletvekillerinin saldırılarının artmasına, iktidarın işlevsiz bir partinin elinde olduğu eleştirilerine neden oldu.

Julia Gillard ve Kevin Rudd arasındaki liderlik mücadelesi hiçbir zaman ideolojik temellerde olmadı. Her iki siyasetçinin de politikalarının temeli toplumsal refaha, sosyal ve ekonomik adalete dayanıyor. Gillard ve Rudd arasındaki mücadelenin temelinde güç ve iktidara sahip olma mücadelesi var.

Kevin Rudd halk arasında popüler olsa da, siyasî çevrelerde kargaşa yaşayan bir koalisyon hükümetinin lideri olarak hatırlanıyor.

Julia Gillard ise, Rudd kadar karizmatik bulunmasa da, daha kararlı, işbirlikçi ve etkili bir siyasetçi olarak görülüyor.