BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da skandal gibi tutuklama!

Balyoz davasındaki tutuklanan bazı sanıkların, suç işlendiği öne sürüldüğü tarihte sözkonusu kurumlarda çalışmadıkları ortaya çıktı

Abone ol

F-16 uçaklarının simülatörlerini de üreten HAVELSAN'ın genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman, darbe sonrası yeni yapılanmada görevlendirilecek personelle ilgili koordinasyonu sağladığı ve listesini hazırladığı gerekçesiyle Balyoz'dan tutuklanmıştı.

Ancak Yarman'ın bilgisayarında bulunduğu iddia edilen listeyle ilgili inceleme dosyanın kurumda göreve başlamadan 3 ay önce oluşturulduğu, hatta adı geçen 357 personelden 242'sinin de o dönem HAVELSAN'da çalışmadığı ortaya çıktı

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramalarda ele geçirilen ve Balyoz Darbe Planı'nın devamı niteliğinde olduğu öne sürülen belgelere ilişkin dava kapsamında HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman 13 Ağustos 2011 günü darbeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı. İlk Balyoz iddianamesinde adı geçen Yarman'ın, darbe planın hayata geçmesi durumunda savunma sanayinde darbeye destek olacak personeli koordine edecek kişi olduğu öne sürüldi.

FİŞLEME İDDİASI

Balyoz soruşturması kapsamında ele geçirilen 11 nolu CD' de yer alan "Çalışmalarım_a/"yeni yapılanmada görevlendirilecekler" isimli klasörde bulunan "Savunma sanayi" isimli belgenin, "fyarman" isimli kullanıcı tarafından oluşturulduğu ve bu kişinin HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Ömer Faruk Yarman olduğu öne sürüldü.

Dosya içerisinde yer alan listelerde bin 80 savunma sanayi çalışanının ismi yer alıyordu. ASELSAN, HAVELSAN, TAI, TUSAŞ, SSM, STM ve TÜBİTAK bünyesinde görev yapan ve listeye giren bin 80 personelin büyük kısmı hakkında, atamalarını etkileyecek değerlendirmeler de bulunuyordu. Listelerin en üstünde ise Genel Koordinatör olarak Faruk Yarman gösteriliyordu. Bazı listelerde savunma sanayi çalışanlarının tayin edilecekleri kurumların tek tek not alındığı ve "Güvenilir olup, yeni yapılanmada çeşitli kademelerde görevlendirilebilir personel" tabiri kullanıldığı da belirlenmişti.

O TARİHTE İŞSİZMİŞ

Ancak tutuklanmaya neden olan belge ile ilgili şok bir bilgi ortaya çıktı. Belge üzerinde yapılan dijital incelemeye göre belgenin HAVELSAN'daki bir bilgisayardan "fyarman" kullanıcı adıyla 9 Ocak 2003 tarihinde hazırlandığı öne sürüldü. Ancak belgeyi hazırladığı öne sürülen Ömer Faruk Ağa Yarman'ın bu tarihte işsiz olduğu ve HAVELSAN'da çalışmadığı ortaya çıktı. Yarman'ın avukatı Hakan Tuçkol HAVELSAN'dan alıp mahkemeye sunduğu yazı ile Yarman'ın belgeyi oluşturduğu iddia edilen tarihte HAVELSAN'da görevli olmadığını ve işsiz olduğunu belgeledi.

ARADA 3 AY VAR

Yarman'ın HAVELSAN'a atanma tarihinin 5 Mart 2003 olduğunu belirten avukat Tunçkol, "Faruk Yarman'ın 'fyarman' kullanıcı adıyla iş yerinde bilgisayarı var mı yok mu hatırlamıyor. Varsa bile bunu en erken 5 Mart tarihinde yapabilir. Dolayısıyla suçun yapıldığı iddia edilen tarihten 3 ay sonra. Şimdi bu olaya baktığımızda bu deliller üzerindeki şüphe Faruk Yarman'ın üzerindeki şüpheden daha büyüktür"dedi.

115 KİŞİ HAVELSAN'DA DEĞİLMİŞ

Öte yandan belgede HAVELSAN listesinde darbe sonrası görevlendirileceği iddia edilen 357 kişiden sadece 242'sinin 2002-2003 yıllarında HAVELSAN'da görevli olduğu da gelen yazıyla ortaya çıktı. Geri kalan 115 kişi hakkında ise gelen yazıda herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak ayrıntılara yer verilmezken "ilgili kurumlarla yapılan yazışma neticesinde belgede ismi yer alan şahısların belirtilen yerlerde görevli olduklarıanlaşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.