BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  GÜNCEL

Avustralya yurttaşlık koşullarını zorlaştırıyor

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ülke içindeki aşırı eğilimli kesimleri hedef alan önlemler çerçevesinde yurttaşlık koşullarını zorlaştıracak ve nefret suçu işleyenlere karşı harekete geçecek.

Abone ol

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ülke içindeki aşırı eğilimli kesimleri hedef alan önlemler çerçevesinde, yurttaşlık koşullarını zorlaştıracak ve nefret suçu işleyenlere karşı harekete geçecek.

Başbakan Abbott, terör faaliyetlerinde bulunan ve çifte vatandaşlarığa sahip kişilerin Avustrtalya vatandaşlıklarının askıya alınabileceğini ve hatta geri alınabileceğini kaydetti.

Abbott, Avustralya doğumlu olan ancak terörle mücadele yasalarını çiğneyen kişilerin de bazı ayrıcalıklarını kaybedebileceğini söyledi.

Yetkililer radikal İslamcıların Avustralya için giderek artan bir güvenlik tehlikesi yarattığı uyarısında bulunuyor.

Irak ve Suriye'de onlarca Avustralya vatandaşının IŞİD için çarpıştığına inanılıyor. Uzmanlar IŞİD saflarında çarpıştıktan sonra Avustralya'ya dönecek olan kişilerin ve onları destekleyenlerin iç güvenlik açısından yaratacağı tehlikeden kaygılı.

Başbakan Abbott, başkent Canberra'da federal emniyet merkezinde yaptığı konuşmada "Öteden beri Avustralya aleyhinde çarpışmış olan kişiler vatandaşlık haklarını kaybetmekteydi. Dolayısıyla, özellikle Avustralya askerlerinin Afganistan ve Irak'ta görev aldığı bir sırada terör gruplarının yanında çarpışması ülkemize karşı savaştıkları anlamına geliyor. Ve bu kişiler, buna göre muamele görecek." dedi.

Hükümetin terör örgütlerinin saflarında yer alan Avustralya vatandaşlarına karşı alınacak önlemleri de incelediğini söyleyen Abbott, "Getirilecek önlemler çerçevesinde, bu şahısların Avustralya'dan ayrılması veya ülkeye dönmesi, yurt dışında konsolosluk hizmetlerinden yararlanması ve sosyal yardım alması kısıtlanabilir." dedi.

Yeni yasanın "nefret söylemi" güden kişileri de hedef alacağını kaydeden Avustralya Başbakanı toplum içinde uyumsuzluk ve bölünme fikrini yayan kişi ve örgütlerin cezasız bırakılmayacağını vurguladı. Abbott, hükümetin kısa bir süre içinde yeni bir güvenlik sorumlusu atayacağını da belirtti.

Muhalefet lideri Bill Shorten, yeni önlemler konusunda hükümetle yapıcı işbirliği içinde olacaklarını belirtti; ancak önerilerin aceleye getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Abbott'ın yeni güvenlik planları, Aralık ayında, Sydney'deki bir kafede iki rehinenin ölümüyle sonuçlanan işgalle ilgili raporun yayımlanmasını izliyor.

Man Haron Monis adlı, kendisini din adamı olarak tanıtan şahıs Lindt kafesini basarak içerdekileri rehin almıştı. Polis baskını sırasında öldürülen silahlı eylemcinin IŞİD ile doğrudan ilişkisi bulunamadı.

Ancak İran doğumlu bir göçmen olan Man Haron Monis, kafe işgali sırasında IŞİD bayrağı talep etmişti.

Raporda Avustralya güvenlik hattına işgalden hemen önce, saldırgan hakkında 18 ihbar gelmiş olduğu ancak bunların hiçbirinde bir saldırı uyarısında bulunulmadığı kaydedildi.