BIST 9.968
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.425,38
HABER /  GÜNCEL

Avustralya hükümetinde çatlak

Liderliğe göz dikmekle suçlanan Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, Başbakan'ın kendisini savunmadığından yakınarak istifa etti. Karar, Julia Gillard'ın azınlık hükümetini zora sokabilir.

Abone ol

Avustralya'da Başbakan Julia Gillard ile liderlik mücadelesine giriştiği iddia edilen Dışişleri Bakanı Kevin Rudd görevinden istifa etti.

Rudd, açıklamayı ABD ziyareti sırasında, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesi sonrasında yaptı.

Ülkenin ilk kadın başbakanı Julia Gillard, 2010 yılında dönemin başbakanı olan Rudd'a karşı bayrak açarak liderliği ele geçirmişti.

Rudd'ın şimdi karşı atağa geçtiği söylentileri nedeniyle, iktidardaki İşçi Partisi'nin bazı yetkilileri bakanın görevden alınmasını savunuyordu.

Rudd istifa kararını almasında Başbakan Gillard'ın suçlamalar karşısında kendisini savunmamasının etkili olduğunu söyledi.

"Başbakan'ın desteğine sahip değilsem dışişleri bakanlığı görevini sürdüremem" dedi.

1988'den bu yana milletvekili olan Rudd, 2006'da İşçi Partisi liderliğine seçilmiş, ertesi yıl partisini iktidara taşımıştı.

Rudd 2010'dan bu yana Dışişleri Bakanı'ydı.

Rudd, açıklamasında "iktidardaki bir başabakana karşı el altından saldırı düzenlemeyeceğini" savundu.

Kendisinin başbakanlıktan indirilme sürecine atıfta bulunarak "O zaman olanların yanlış olduğunu hepimiz biliyoruz; bir daha böyle şeyler yaşanmamalı" dedi.

Rudd bundan sonrası için nasıl bir siyasi gelecek öngördüğüne açıklık getirmedi. Bu konuda gelecek hafta bir açıklama yapacağını söylemekle yetindi.

Gillard'a destek azalıyor

Halihazırda azınlık hükümetine liderlik eden Gillard'ın şahsına halk desteği son aylarda hızla geriledi.

Geçen hafta, basına yansıyan bazı iddialar da çalkantı yarattı. Buna göre danışmanları Rudd'ın liderlikten indirilmesinden iki hafta önce kendisine bir zafer konuşması hazırlamaya başlamıştı.

Son anketlere göre Gillard'ın halk desteği yüzde 37, muhalefet lideri Tony Abbott'a destek ise yüzde 40'a yükseldi.

Abbott, gelişmeler ardından 'istikrarsızlığın Avustralya'ya zarar verdiği' yorumunu yaptı; hükümetin göreve devam etmeye layık olmadığını savundu.

Avustralya'da bir sonraki genel seçim 2013'te düzenlenecek; ancak 24 Mart'ta Queensland'de yapılacak eyalet seçimleri partiler için halkın nabzını tutma fırsatı sağlayacak.