BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Avukatın sabit ödeme zaferi

Avukat Eylem Salık, telefon hattını kullandığı GSM operatörünün 67 lira olan tarife bedelini arttırarak 77 liraya çıkarılmasının iptali, fazla ödemelerin iadesi için Konak İlçesi Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu.

Abone ol

Salık, dilekçesinde "2009 yılı ortalarında operatör değişikliği yapıp, adı geçen şirketin her yöne sınırsız kampanyasına kayıt yaptırdım. Tarife şartları 10 bin dakika konuşma ücreti karşılığı 67 lira olarak belirlendi. 27 Ağustos 2009'da operatör 10 bin dakika kısmını kaldırıp, bunu 3 bin dakika ve 75 farklı telefon görüşmesi ile her yöne özgürlük tarifesi adı altında sınırlandırdı. Aylık ücreti bu tarihten önce tarifeye kayıtlı aboneler için 67 lira, bu tarifeden sonra kayıtlı olanlar için 77 lira olarak belirlediğini internet sayfasında da yayınladı" dedi.

GSM operatörünün 22 Şubat 2010 tarihinde telefonuna gönderdiği mesaj ile 'Her yöne özgürlük tarifesinin' 77 lira olduğunu duyurduğunu belirten avukat Eylem Salık, "GSM operatörü aylık 67 lira olan bedeli tüketicinin aleyhine tek taraflı olarak 77 liraya çıkartmıştır. Operatörün tek taraflı olarak şartlarda değişiklik yapma hakkı olmayacağı aşikardır" dedi.

Konak Tüketici Hakem Heyeti, GSM operatörü yetkililerinden avukat Salık'ın dilekçesiyle ilgili savunma istedi. GSM operatörünün avukatları İzmir 1'inci Tüketici Mahkemesi'ne 'itirazın iptali' davası açtı. Davaya bakan İzmir 1'inci Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yıldırım, kararında, "GSM şirketi tarife değişikliği için sadece bilgilendirme mesajı göndermiştir. Davalı tarafın bu konuda onayı alınmamıştır. GSM operatörünün yapmış olduğu tarife değişikliğinde şikayetçi avukatın muvafakatını alarak bu işlemi gerçekleştirmesi gerekirken, bu yükümlülüğü yerine getirmemiştir. 4077 sayılı yasa kapsamında haksız satış yapıldığı açıktır. Bu nedenle GSM operatörünün talebin iptali isteminin reddine, Avukat Eylem Salık'ın sözleşmesini yaptığı ilk tarifeden görüşmesine devam etmesine karar verilmiştir" dedi.

Davayı kazanana Avukat Eylem Salık, mahkemenin verdiği kararın tüketici açısından örnek olduğunu belirtti. Avukat Salık, "Mağdur olan herkes gidip hakkını arasın. İnsanlar farkına varmadan bir mesajla tarifeleri değiştiriliyor. Bunlar yasal değil. Bu tür değişikliklerde şirketler tüketiciyi yolunacak kaz gibi görüyor. Ben herkesin önünü açtım. Mağdur olanlar gidip mahkemeye başvursun" dedi.