BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.437,56
HABER /  DÜNYA

İsveç terörün kanlı yüzüyle tanıştı

İsveç'in başkenti Stokholm'de dün meydana gelen patlamaların ardından ilk açıklama geldi. Belirlemelere göre, patlama bir canlı bomba eylemiydi.

Abone ol

İsveç'in başkenti Stockholm'de dün meydana gelen patlamaların bir "terör saldırısı" olduğu ve ilk belirlemelere göre canlı bomba eylemi olduğu bildirildi. Patlamalarda eylemcinin dışında kimsenin ölmemesi ise büyük bir şans olarak değerlendirildi.

Stockholm'un en işlek caddesi Drottninggata'da dün geceki patlamalarla ilgili polisin yaptığı teknik incelemelerin tamamlandığı bildirildi. İsveç Emniyet Müdürlüğü görevlileri ile istihbarat birimi SAPO'nun yaptığı çalışmaların ilk sonuçlarına göre, patlama bir kişinin üzerine bağladığı bombayı patlatmasıyla meydana geldi.

SAPO'dan Anders Thornberg bugün düzenlediği basın toplantısında, saldırının ciddi bir "terör saldırısı" olduğunu söyledi. Polisten yapılan açıklamada da patlama sırasında ölen kişinin, ilk belirlemelere göre bombayı üzerinde patlatan kişi olduğu kaydedildi.

İsveç tarihinde, Başbakan Olof Palme'nin ve Anna Lindt'in öldürülmeleri, Neo Nazilerin silahlı saldırıları gibi olaylar yaşadı ancak İsveçliler ilk kez bir intihar bombacısının saldırısı ile tanıştı.

İKİ PATLAMA BAĞLANTILI

Drottninggatan Caddesindeki patlamanın ardından bir üst cadde olan Olof Palme Caddesinde de bir araçta patlama olduğunu hatırlatan yetkililer, iki patlamanın birbiriyle bağlantılı olduğunu açıkladı.

Her iki patlamadan önce polise ve İsveç Haber Ajansı TT'ye tehdit içerikli bir e-posta gönderildiği belirtilirken, bu e-postanın ikinci patlamanın meydana geldiği aracın sahibine ait olduğu öne sürüldü.

Bu arada,İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Bildt, bu saldırının, büyük bir felaketle sonuçlanabileceğine de dikkati çekti.

TÜRKLER DE ORADAYDI

Öte yandan Drottninggata'da meydana gelen patlama sırasında birçok Türk vatandaşının da olay yerinde olduğu, ancak Türkler arasında yaralanan bulunmadığı bildirildi.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Dölek, saldırı esnasında eşi ile birlikte alışveriş yaptığını ve patlamanın olduğu yere çok yakın olduklarını belirterek, olayı şöyle anlattı:

"Olay yeri alışveriş merkezi olduğu için o sırada çok kalabalıktı. Eşimle birlikte alışveriş yapıyorduk. Birden bir patlama sesi duyduk ve o korkuyla bir dükkandan içeri girdik. Olay yerinden uzaklaşmaya çalıştığımız sırada yol üstünde yatan bir ceset gördük. O cesedin canlı bomba, yani üzerine bağladığı bombayı patlatan kişi olduğunu öğrendik."