BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,83
ALTIN 2.434,39
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'dan çarpıcı Öcalan kararı

Bölücübaşının İmralı'da edildiği söylemi boş çıktı. Avrupa iddiaları yerinde inceledi ve raporunu açıkladı.

Abone ol

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren komite, terör örgütü başının mahkumiyet koşullarının uluslararası standartlara uygun olduğunu ve tecrit iddialarının geçerli olmadığını açıkladı. 

Komite, 26-27 Ocak 2010 tarihlerinde İmralı'yı ziyaret ederek, terör örgütü başının mahkumiyet koşullarını incelemişti. Bu inceleme sonucunda hazırlanan rapor, Türkiye'nin onay vermesiyle bugün yayınlandı.

Türkiye'nin, komitenin saptama ve değerlendirmelerine ilişkin yanıtlarını da içeren raporda, terör örgütü başının, İmralı F-Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda tecride maruz kalmadığı belirtildi.

Terör örgütünün başı, tecrit iddialarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de (AİHM) götürmüştü. AİHM ise 12 Mayıs 2005'te yayımladığı nihai kararında, tecrit iddialarını inceleyerek bu konuda Türkiye'ye hak vermişti.

Bağımsız uzmanlardan oluşan Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi, gerektiğinde haber vermeden üye ülke cezaevi ve karakolları teftiş etme hakkını sahip.

Komite, yayımladığı raporları daha sonra Avrupa Konseyi karar organı Bakanlar Komitesine sunuyor.

DIŞİŞLERİ: İDDİALARIN ASILSIZ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, AİÖK raporunun, "uzun süre kamuoyunu meşgul eden 'tecrit' iddialarına kesin bir yanıt oluşturduğu" ve "bu iddiaların asılsız olduklarını açıkça ortaya koyduğu" belirtildi.