BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.389,05
HABER /  DÜNYA

Avrupa’daki sellerde ölü sayısı 15’e yükseldi

Orta Avrupa’da aşırı yağışların yol açtığı sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi. Yağışlardan en çok etkilenen Çek ...

Abone ol

Orta Avrupa’da aşırı yağışların yol açtığı sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 15’e yükseldi. Yağışlardan en çok etkilenen Çek Cumhuriyeti’nde 4 kişinin kayıp olduğu belirtildi.
Çek Cumhuriyeti’nde yağışların etkisini kaybetmesiyle yeni su baskınları yaşanmazken, Almanya’nın Dresden şehri, Elbe Nehri’ndeki su seviyesinin yükselmeye devam etmesi nedeniyle gergin bir bekleyiş içinde. Elbe Nehri’ndeki su seviyesinin bugün akşam saatlerine veya yarın sabah saatlerine kadar yükselmeyi sürdürmesi bekleniyor.
Dresden’de önceki günlerde yaşanan sellerde şehrin birçok bölgesi sular altında kaldı. Tarihi Meissen kasabasında caddelerdeki su seviyesi diz boyunu aşarken, birçok ev ve işleri boşaltıldı. Kasabadan 4 bin 500 kişinin tahliye edildiği belirtildi.
Şu an gökyüzünün açık olmasına rağmen, hafta sonundaki yoğun sağanak yağışların ardından bölgedeki nehirler taşma noktasına geldi. Önümüzdeki hafta sonu yeni bir yağışlı hava dalgasının gelmesi bekleniyor.
Çek Cumhuriyeti’nde şu ana kadar 20 bin kişi evlerinden alınarak güvenli bölgelere tahliye edilirken, dün itibariyle Almanya genelinde bu rakamın 25 bin olduğu belirtildi.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Çek Cumhuriyeti’nden gelen sel sularının Almanya’nın doğusundaki Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerini etkilemesinin beklendiği kaydedildi.
Daha kuzeydeki Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde de su baskınlarına karşı hazırlıklar yapılıyor. Saksonya eyaleti yetkilileri, Dresden ve çevresindeki bölgelerde sellere karşı 3,5 milyon kum torbasının yerleştirildiğini söyledi.
Avrupa’nın en büyük nehirlerinden Tuna’daki su seviyesinin yükselmesi Almanya’nın güneyinde, Avusturya ve Slokvakya’da sellere yol açmıştı.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Tuna Nehri’ndeki su seviyesinin şu an itibariyle "kritik seviyede kaldığı ancak yükselmediği" ifade edildi.
Bu arada hafta sonundaki sellerden etkilenen Bavyera eyaletinin Regensburg ve Deggendorf bölgelerinde olağanüstü halin devam ettiği, bölgede elektriklerin hala kesik olduğu belirtildi.
Avrupa Komsiyonu, Tuna Nehri’ndeki sel dalgasının Pazar günü Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
(İHA)